Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

ОПОРАВАК ДЕЦЕ НА МОРУ


19.04.2019

Црвени крст Србије изражава захвалност грађанима Београда који су уз мартовску уплатницу „Инфостана“, добили уплатницу Црвеног крста и уплатили донацију Црвеном крсту Србије за опоравак деце из социјално најугроженијих породица из Београда, деце корисника народних кухиња и хуманитарне помоћи из удаљених сеоских средина.

Почетком априла месеца Београђани су уз уплатницу “Инфостана“ за март месец добили и појединачну уплатницу Црвеног крста Србије којом су грађани позвани да учествују у овој акцији прикупљања средстава за опоравак деце на мору.  

У прве две недеље акције позиву Црвеног крста се одазвало 5.845  београдских домаћинстава и 44 фирми и предузећа. Закључно са 18.4.2019. године прикупљена су средства у висини од 2.630.605,71 динара. Најмања уплата је износила 1 динара, а највећа 20.000 динара. Банка „Поштанска штедионица“ ослободила је провизије све уплате грађана за ову намену.

Током десетодневног боравка у одмаралишту Црвеног крста Србије у Баошићима деца ће имати 4 оброка дневно, а са њима ће све време боравка бити и едуковани млади волонтери Црвеног крста из различитих средина који ће спроводити Летњу школу Црвеног крста, као и  лекар педијатар, инструктор пливања, спасиоци на води и запослени Црвеног крста који ће бринути о њиховој безбедности. Програм летње школе прилагођен је узрасту и интересовању деце а огледа се кроз:

  • креативне радионице (обука из прве помоћи и реалистички приказ повреда и обољења, ликовна, музичка, драмска, компјутерска, новинарска радионица, школа страних језика итд.)
  • спортске активности и забавни програм (игре без граница, маскенбали, квизови, избор за мис и мистера итд.)
  • едукатвне радионице (промоција хуманих вредности, превентивно здравствене активности и др.)

Од средстава које су грађани уплатили у акцији 2018. године (8.353 домаћинстава и 25 правних лица), на мору су боравила деца корисници народних кухиња и хуманитарне помоћи Жабља, Инђије и Димитровграда, као и деца из социјално најугроженијих породица из Београда.