Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Отворена изложба "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНАТА НА БАЛКАНУ" у Суботици


10.02.2020

Након Женеве, Београда и Сомбора, изложба фотографија под називом "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНАТА НА БАЛКАНУ" отворена је у уторак 4. фебруара у Суботици у галерији Отвореног универзитета, а у присуству представника општине Суботица, институција, грађана, волонтера Црвеног крста Суботица и организација Црвеног крста из суседних општина.

На свечаном отварању изложбе у Суботици говорили су: Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства и Ливија Деспенић, председница скупштине Црвеног крста Суботица. Саму изложбу свечано је отворио Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине, а цео програм водила је Наташа Тодоровић, стручни сарадник у Црвеном крсту Србије.

Од избијања мигрантске кризе, Црвени крст Суботице је био посебно ангажован и запослени и волонтери су радили на пружању подршке и помоћи људима у покрету, водећи рачуна о очувању достојанства сваког мигранта и мигранткиње који су прошли кроз Прихватни центар у Суботици.

Људи би били срећни уколико би могли да бирају пол, родитеље и државу у којој ће се родити. Нико од нас то не може да бира и свако од нас је у неком тренутку могао да буде на овим фотографијама - казала је Наташа Тодоровић, стручна сарадница Црвеног крста Србије. - Ове фотографије приказују само делић живота појединих особа, које имају и своје име, презиме, страхове, надања и будућност. Овде смо да им пружимо достојанство и да им помогнемо да преброде можда и најгори тренутак у њиховом животу, а то је да се крећу из једне ратом захваћене државе или из економских разлога ка бољем животу. Суботица је увек била град који помаже људима да сачувају своје достојанство и људи из Суботице могу да буду поносни на то.

Фотографије су настале у мигрантским центрима у Србији (Суботици и Сомбору), Босни и Херцеговини и Северној Македонији, током јула и августа 2019. године, захваљујући подршци Међународне Федерације Друштава Црвеног Крста и Црвеног Полумесеца (МФЦК) и фотографу Victoru Lackenu који је забележио изазове са којима се суочавају избеглице и мигранти на свом дугом и тешком путовању али и рад волонтера и запослених Црвеног крста Србије и Националних Друштава у другим државама којим им се пружа неопходна здравствена помоћ и психосоцијална подршка.