Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Отворена изложба "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНТА НА БАЛКАНУ"


20.12.2019

Црвени крст Србије је обележио Међународни дана миграната, 18. децембар отварањем изложбе фотографија "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНТА НА БАЛКАНУ" у Задужбини Илије. М Коларца.

Фотографије су настале у мигрантским центрима у Србији (Суботици и Сомбору), Босни и Херцеговини и Северној Македонији, током јула и августа 2019. године, захваљујући подршци Међународне Федерације Друштава Црвеног Крста и Црвеног Полумесеца (МФЦК) и фотографу Victoru Lackenu који је забележио изазове са којима се суоčавају избеглице и мигранти на свом дугом и тешком путовању али и рад волонтера и запослених Црвеног крста Србије и Националних Друштава у другим државама којим им се пружа неопходна здравствена помоћ и психосоцијална подршка.

Отварању изложбе је присуствовао Андреј Казаков, координатор представништва UNHCR за Србију који је у свом говору истакао важност ангажовања свих актера на пружању подршке мигрантима, поготово у домену здравствене заштите која им је неопходна, и да је рад Црвеног крста у овој области изузетно важан.

Др Даврон Мукхамадиев, Шеф одсека за здравство у канцеларији Међународне федерације друштава црвеног крста и Црвеног полумесеца за европски регион је у свом говору скренуо пажњу на важност разумевања здравствене заштите као кључног елемента у спасавању живота избеглица и миграната на балканској рути и подсетио да Међународни дан миграната треба да служи да се у фокус пажње доведе ова велика популација која живи под сталним ризиком. Он је истакао и ментално здравље као важну компоненту општег здравља и добробити и говорио о напорима Црвеног крста Србије на његовом очувању.

Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије је говорио о томе како је рад балканских Националних Друштава и Црвеног крста Србије пример за читав свет како се мигрантској популацији пружа подршка, а Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије је говорила о успешној сарадњи Националних Друштава из три државе, уз подршку Међународне федерације и истакла волонтере као пример коме сви треба да тежимо.

Изложба "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНТА НА БАЛКАНУ" трајаће до понедељка 23. децембра.