Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Отворена изложба фотографија "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНТА НА БАЛКАНУ" у Сомбору


03.02.2020

Изложба фотографија "ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА КОЈОМ СЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТИ МИГРАНТА НА БАЛКАНУ" отворена је у среду 29. јануара у Сомбору на Педагошком факултету, а у присуству представника општине Сомбор, институција, студената, грађана и организација Црвеног крста из суседних општина. Изложбу је реализовао Црвени крст Сомбора у сарадњи са Културним центром „Лаза Костић“ из Сомбора и Педагошким факултетом.

Фотографије су настале у мигрантским центрима у Србији (Суботици и Сомбору), Босни и Херцеговини и Северној Македонији, током јула и августа 2019. године, захваљујући подршци Међународне Федерације Друштава Црвеног Крста и Црвеног Полумесеца (МФЦК) и фотографу Viuctoru Lackenu који је забележио изазове са којима се суоčавају избеглице и мигранти на свом дугом и тешком путовању али и рад волонтера и запослених Црвеног крста Србије и Националних Друштава у другим државама којим им се пружа неопходна здравствена помоћ и психосоцијална подршка.

На свечаном отварању у Сомбору говорили су проф. др. Тихомир Петровић, председник Савета Педагошког факултета у Сомбору, доцент др. Милош Петровић, председник Црвеног Крста Сомбор и Весна Паштровић, директорка Културног центра Сомбор. Саму изложбу свечано је отворио Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, а цео програм водила је Наташа Тодоровић, стручни сарадник у Црвеном крсту Србије.

Истраживање Црвеног крста Србије спроведено у 2019. години у сарадњи са Мрежом психосоцијалних иновација ПИН, показало је да је 72,5% миграната у центрима у Србији психолошки вулнерабилно и да активности подршке треба између осталог да обухвате и значајну психосоцијалну подршку. Фотографије из Србије показују управо активности Црвеног крста Србије из области пружања психосоцијалне подршке мигрантима на територији републике Србије.

Наташа Тодоровић је своје обраћање на церемонији отварања изложбе завршила овим речима: „Неко је једном рекао ’људи би били срећни када би могли да бирају пол, родитеље и државу у којој ће се родити.’ Требало би сви да се запитамо да ли смо, с обзиром да нико од нас то не може да бира, на овим сликама могли да будемо и ми.“