Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Отворена радна група за старије (OEWG11): Пут напред - Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије


07.04.2021

Наташа Тодоровић, представник Црвеног крста Србије учествовала је у интерактивној дискусији "Пут напред" у оквиру једанаесте сесије Отворене групе за старење, организованој у четвртак 1. априла 2021. године. Њена изјава бавила се искуствима из прве године пандемије COVID-19 и тиме како су људска права старијих особа била недовољно заштићена, што их је учинило теже доступним и допринело порасту ејџизма и дискриминације старијих. Пун текст њене изјаве следи:

Током протекла три дана, али и током протекле године и кроз мој рад у Црвеном крсту Србије, постало је јасно да је криза COVID-19 била својеврсно увеличавајуће стакло помоћу ког смо боље видели недостатке у приступу људским правима за старије особе. Не говорим само о приступу здравству, социјалној заштити и финансијској сигурности, заштити од дискриминације и насиља већ о многим другим правима загарантованим свима без обзира на године. Даље, приступ информацијама и образовању био је у великој мери редукован за старије особе погођене ограничењима кретања и дигиталном искљученошћу. Њихов глас је утихнуо, иронично, у исто време када се друштво обавезало да ће учинити све што је у његовој моћи да сачува животе старијих особа.

Знали смо да ејџизам постоји и да је његова распрострањеност велика, али сада знамо и колико је широк његов спектар. Имали смо одвратне шале на друштвеним мрежама, хаштагове попут „boomer remover“ и нетрпељивост, али имали смо и патерналистички дискурс институција и држава које су говориле о очувању драгоцених живота бака и дека, а да им никада нису давале прилику да учествују у доношењу одлука о стварима које их директно погађају.

Морамо тренутну глобалну кризу доживети као позив на узбуну. Људска права су само онолико добра колико се на њих можемо ослонити у временима криза и превирања. Но, морамо бити свесни да постоје недостаци у примени инструмената људских права које се могу превазићи уз мало више напора, али да постоје и нормативне празнине које морамо исправити креирањем бољих јавних политика на свим нивоима. Заштита старијих особа, а да им се никада не да место за столом, никоме неће бити од помоћи. Кад је реч о људским правима, „никога не остављати за собом“ значи учинити да сви деле и одговорност и користи.

Дакле, пут напред, или бар први корак на том путу је припремање нове Конвенције Уједињених нација о људским правима старијих особа. Ако заиста желимо да заштитимо људска права старијих особа на свим нивоима и у свим окружењима, морамо кренути одоздо и слушати их, али такође и одозго и дати јасан исказ који ће чути цео свет. Захваљујем вам што сте слушали и одлучили да говорите када за то дође време. Време је сада!

Изјава Наташе Тодоровић: https://www.youtube.com/watch?v=YQW5o1tf5zg&t=10s