Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Панел дискусија ,,Будућност дуготрајне неге старијих особа и особа са инвалидитетом” у Привредној комори Србије


20.03.2024

У понедељак 18. марта је у Привредној комори Србије одржана панел дискусија ,,Будућност дуготрајне неге старијих особа и особа са инвалидитетом”, која је окупила бројне представнике јавног, приватног и цивилног сектора. Овај догађај је организовао Црвени крст Србије у оквиру кампање јавног заговарања која се спроводи као део пројекта „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током Ковид-19 кризе и будућих криза“.

На панелу су говорили његова екселенција Кристијан Ебнер, Амбасадор Републике Аустрије у Београду, Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Милун Тривунац, саветник председника, Привредна комора Србије, Наташа Тодоровић, експерткиња Црвеног крста Србије у области старења, Бранкица Јанковић, Повереница за заштиту равноправности, Борка Јеремић, шефица канцеларије популационог фонда Уједињених нација у Србији, Јасмина Танасић, програмска директорка Сталне конференције градова и општина, Тамара Корсић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу као и други представници различитих институција и компанија.

Циљ панел дискусије је успостављање дијалога између свих актера како би се подигла свест о овом демографском проблему у Србији и потребама за јачањем капацитета услуга дуготрајне неге и подршке ка старијим особама и особама са инвалидитетом. Посебан акценат стављен је на иновативне технологије, дигитализацију и информациону технологију и њихов потенцијал за трансформацију услуга дуготрајне неге, па су током панела поред представника Центра за дигиталну трансформацију учествовали и представници домаћих компанија 3F- Fabricando Fabe i Ovio Care.

Панел дискусија реализована је у оквиру кампање ,,Замисли се! Данас је нега потребна неком другом, сутра ће можда бити потребна баш теби” настале у оквиру пројекта ,,Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током Ковид-19 кризе и будућих криза” који финансирају Европска унија, Аустријска агенција за развој и Аустријски Црвени крст. Ово је прва у низу активности које за циљ имају да се овакав тип услуга и помоћи унапреди и осавремени, сходно потребама из истраживања које је спровео Црвени крст Србије.