Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Пети Фестивал међугенерацијске солидарности ОКеј, Београд, 23-25. април 2018.


26.04.2018

Фестивал међугенерацијске сарадње под називом „ОКеј“ покренут је 2013. године од стране Геронтолошког центра Београд. Фестивал је инспирисан акцијом „Деке и баке све за унуке“ из 1973. године из које су почели да ничу први клубови за старије а његов циљ је повезивање људи, различитих генерација и култура, организација и размена добре праксе. Програм фестивала је модуларно-надограђујућег карактера и реализује се кроз партнерство са јавним и цивилним сектором.

Ове године је по пети, јубиларни пут фестивал отворен 23. априла у крипти Храма Светог Саве а његов програм базиран је на заједничким принципима Националне стратегије о старењу и Националне стратегије за младе, промовисању и развоју међугенерацијске солидарности и подстицању међугенерацијске сарадње и дијалога. У оквиру првог дана овогодишњег фестивала додељиване су и награде за посебне доприносе у оквиру рада са старијим суграђанима, а једна од њих, за подршку доживотном учењу и активном старењу додељена је стручној сарадници Црвеног крста Србије, Наташи Тодоровићчланица Савета за унапређење међугенерацијске сарадње и солидарности, саветодавног тела Владе Републике Србије. Признање јој је додељено за дугогодишње промишљање и ангажовање у оквиру цивилног сектора за стварање нормативног и функционалног оквира без узрасне дискриминације и креирања добрих примера праксе укључивања младих у акције Црвеног крста на неговању толерантне међугенерацијске комуникације.

Током тродневног фестивала организоване су различите међугенерацијске активности: концерт, информатичка олимпијада, изложба плаката ПЛАКАрТ, радионица учења српског народног кола, екипни турнир у игри „Не љути се човече“, урбани оријентиринг, кошаркашка утакмица за све генерације и друге. Креиране су и зоне сусрета у оквиру којих су генерације младих и старијих могле да поделе и искусе различите креативне форме сарадње и да се окупе како би разговарале и делиле искуства и закључке.