Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Победници међурегионалних такмичења у пружању прве помоћи


01.06.2024

Црвени крст Србије организовао је данас међурегионална такмичења у пружању прве помоћи на две локације: у Митровом пољу – у одмаралишту Црвеног крста Александровац и у Дољевцу - на простору основне и средње школе.

На такмичењима су се представили млади волонтери Црвеног крста који су показали највише знања и умећа на општинским и градским такмичењима и тиме се пласирали на виши ниво надметања у овим животно важним вештинама.

Екипе су биле организоване у три  такмичарске категорије: Омладина – средњошколци и студенти, Подмладак - старији основци и Петлићи – млађи основци. Учеснци су били из великог броја градова и општина цетралног дела Србије. На овом такмичењу надметало се око 600 волонтера.

Међу учесницима су били и волонтери који се баве симулацијом – глумом и шминком повреда и они су омогућили такмичарским екипама да своја знања представе на реалистички приказаним ситуацијама незгода у саобраћају, током спорта, на игралишту. И они су се данас надметали.

У Митровом Пољу у категорији Подмладак, прво место заузела је екипа из Ужица, следи екипа из Крагујевца, а за њима је екипа из Мионице. У категорији Омладина, победници су дошли из Крагујевца, друго место освојили су Ужичани а треће екипа из Краљева. У категорији Реалистички приказ повреда прво место освојила је екипа из Ужица, друго екипа из Крагујевца, а треће екипа из Ваљева.

У Дољевцу, у категорији Подмладак прво место освојила је екипа из Ниша, друго из Врања, а трећи су били домаћини Дољевчани. У категорији Омладина победници су дошли из Зајечара, другопласирани из Ниша, а трећепласирани из Пожаревца. У категорији Реалистички приказ повреда прво место освојила је екипа из Ниша, друго екипа из Пожаревца, а треће екипа из Прокупља.

Црвени крст у Србији традиционално организује такмичења у пружању прве помоћи на којима сваке године учествује преко три хиљаде школске деце и младих из целе Србије. Најбоље пласиране екипе имају могућност да своје знање представе на државном такмичењу које ће се одржати у Новом Саду 14. септембра.