Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

ПОЗИВ НОВИНАРИМА - ЖИВОТ У ТВОЈИМ РУКАМА


28.12.2021

Поштовани,

Стручни тим Црвеног крста Србије у оквиру кампање “Живот у твојим рукама”, у среду 29. децембра са почетком у 12 часова у простору Основне школе „12. децембар“ у Сјеници, одржаће обуку тренера, физиотерапеута и спортских радника Спортског савеза Сјеница.

Догађају присуствују и присутнима се обраћају професор др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије и председник Здравствене комисије Олимпијског комитета Србије, наш промотер, атлетичар Асмир Колашинац, а најављено је и присуство државног секретара Министарства здравља др Мирсада Ђерлека.

Акценат кампање  “Живот у твојим рукама” је на едукацији грађана да реагују у тренуцима наглог застоја срца јер су, када срце стане, први минути драгоцени и спасавају живот. Извођењем мера оживљавања “купујемо драгоцено време” до доласка медицинске службе јер само чекање на хитну помоћ или помоћ лекара без адекватне помоћи може довести до смртног исхода.

Први корак је обука лекара спортске медицине и тренера који ће наставити, заједно са стручним тимом Црвеног крста Србије, едукацију опште популације. Уједно, знања стечена обуком моћи ће да примењују у свом раду са спортистима.

Циљ: ширење свести о томе да можемо спасити људски живот правовременим реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије.

Обука подразумева савладавање основних мера оживљавања и начина коришћења аутоматског спољашњег дефибрилатора, апарата намењеног немедицинском кадру, обичним грађанима када се нађу у прилици да помогну особи под срчаним застојем и врате је у живот. Апарати за аутоматску дефибрилацију требало би да буду доступни на местима окупљања великог броја људи као што су аеродроми, спортски центри, тржни центри и сл.

Будући да је нагли срчани застој све чешћи код врхунских спортиста, кампања је започела концентрацијом на ову специфичну групу. Промотери су стога наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други. Они ће позвати људе да се укључе.

Готови су билборди на којима су наши познати спортисти. Мото (слоган) је: Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како.

Позивамо вас да прилогом пропратите догађај и тако заједно са нама учествујете у акцији која може да спасе живот.

Молимо вас да своје присуство најавите на број телефона:0628801523 др Љубица Драгишић и 0628801515 Александар Пантелић. или на адресу: ljubica@redcross.org.rs и aleksandar.pantelic@redcross.org.rs.

                                                    Црвени крст Србије

                                                    Служба за инфомисање