Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Помоћ Аустријског Црвеног крста


28.05.2020

Седиште Црвеног крста Србије данас је било домаћин високих званичника Републике Аустрије на почетку посете Републици Србији. Проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије са сарадницима, био је домаћин Ивици Дачићу, првом потпредседнику Владе Србије и министру иностраних послова и Јадранки Јоксимовић, министру за европске интеграције, који су дочекали Александера Шаленберга, савезног министра за Европу, интеграције и спољне послове и Каролин Едштадлер, министарке за Европску унију и Устав Републике Аустрије. Током 144 године дуге историје Црвеног крста Србије ово је први пут да су 4 министра из Србије и неке друге државе, у овој прилици Аустрије, истовремено посетило Црвени крст Србије.

Високи гости из Аустрије, иницирајући да званична посета почне у магацину Црвеног крста Србије симболичним чином предаје хуманитарне помоћи, овим чином су изразили признање за хуманитарни рад Црвеног крста Србије у Републици Србији и истовремено велико поштовање угледу које наше национално друштво има у Међународном Црвеном крсту, посебно доследно заступајући ставове о целовитости и интегритету Црвеног крста Србије. Истовремено, прихватајући ову иницијативу, високи представници Републике Србије су потврдили уважавање и подршку за доследан и, на Закону о Црвеном крсту Србије и Основним принципима заснован, успешан хуманитарни рад волонтера и сарадника Црвеног крста Србије на свим нивоима организовања – од организација у општинама и градовима преко покрајинских организација до седишта Црвеног крста Србије.

Том приликом извршена је предаја хуманитарне помоћи која је набавио Црвени крст Србије из средстава донираних од стране Аустријског Црвеног крста обезбеђених од Развојне агенције Аустрије. Донирано је 1.000 породичних пакета са хигијенским средствима који ће бити дистрибуирани социјално угроженом становништву у 10 општина треће и четврте категорије развијености.

Влада Аустрије донирала је и милион евра на име Апела Међународном Црвеном крсту од којих  је 200.000 евра намењено за подршку хуманитарним програмима Црвеног крста Србије за најугроженије грађане у Србији.