Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Поруке волонтерима и професионалцима Црвеног крста, коју су упутили председници Међународног комитета и Међународне федерације Црвеног крста


08.05.2018

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца

Заједничка изјава

Francesco Rocca,

Председник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца

Peter Maurer,

Председник Међународног комитета Црвеног крста

 

Изгледа да нико не зна колико је мишића потребно за осмех. Неки извори кажу 17, други говоре да је потребно око 12. У оквиру Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца гласине кажу да је то више од 7 милијарди, или вредних умова и мишића 12 милиона запослених и волонтера.

Драги запослени, драги волонтери, овај текст се директно односи на вас.

Сваки дан ви радите са људима који се суочавају са најтежим моментима у њиховим животима-криза, рат и несрећа. Ви сте први који одговарате, ви сте амбасадори Црвеног крста и Црвеног полумесеца са прве линије. Растућа снага и досег наше глобалне мреже је због вас широм света у опасним и нестабилним ситуацијама, где неутрална, независна и непристрасна хуманитарна акција има најбоље шансе да дође до оних који су у највећој потреби.

На светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, желимо да истакнемо захвалност за ваш рад и услуге којима сте нас задужили.

Радити оно што ви радите није лако. Ви сте предмет претњи и напада. Сваке године, трагично, запослени и волонтери Црвеног крста и Црвеног полумесеца буду убијени. Прогањају нас празна места која су они оставили за собом.

Рад се и даље наставља. Ви радите у продуженим кризама које су у порасту са изузетно комплексном динамиком.  Ви знате да људи којима служите нису више у тешкој ситуацији која ће трајати неколико месеци, већ годинама. И даље, ви сте уз њих. Од хитне, животно спасавајуће подршке до опоравка и програма изградње отпорности, ви сте ту.

Ви сте у Zimbabwe, обучавате фармере о кружном узгајању биљака  – систему у пољопривреди који омогућава садницама да издрже тешке услове као што су суше ипоплаве. Ви сте у Bangladesh, обезбеђујете женама и девојчицама соларне бакље, културно сензитивнуодећу као и хигијенска средства која спречавају изолацију, укључујући и током менструације.Ви сте у Costa Rica, обучавате псе за спасавање људи из рушевина и клизишта. Ви сте у Syria, где је након више покушаја, конвој од 46 камиона, са хиљадама пакета хране и медицинских залиха, коначно стигао до цивила у Источној Гути. Ви сте у Gaza, где људима који се суочавају са сталним нестанком струје, обезбеђујете преносне батерије како би напунили телефоне и светиљке.

Ове приче су пуне иновативних и оргиналних приступа. Оне исто тако показују колико Покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца ради да стави људе у центар хуманитарне акције. Ви подржавате заједнице да постану агенти сопственог опоравка и да изграде сопствену отпорност. Ви стављате нашу стручности на располагање заједници, тако да заједница сама може да постане дугорочније снажнија.

На много начина, ви вашим радом покушавате себе да избаците из посла – и ту несебичност ми  негујемо, та заједничка страст, толико разнолика, мноштво који чини наш Покрет тако јединственим.

За оне који кажу да је хуманост мртва: ви сте им дали 12 милиона примера зашто греше.

И то је нешто око чега се вреди насмејати.

Хвала вам.