Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Посета партнера из Босне и Херцеговине


25.10.2018

У периоду од 17. до 19. октобра у посети Црвеном крсту Србије и мрежи ХуманаС били су партнери на пројекту „Иницијатива за социјално укључивање старијех особа“ (TASIOP), из НВО Осмијех и мреже за Достојанствено старење из Босне и Херцеговине. Током посете 18. октобра обишли су Геронтолошки центар Суботица где су се упознали са услугама у стационарном делу, и где су могли да виде да је квалитет услуга који се пружа старијим особама на европском нивоу, било да су лежећи или покретни корисници. Кроз обилазак су разговарали са корисницима који су исказали велико задовољство и услугама и запосленим у центру.

Услуге лекара опште праксе пружају се у оквиру амбуланте Дома здравља која се налази у приземљу објекта. У склопу Дома налази се и салон за маникир и педикир као и фризерски салон који стоје на располагању корсницима домског смештаја. Партнери су се упознали су се и са начином организовања радне терапије која је врло значајна за очување физичких и психичких капацитета старијих особа.

Геронтолошки центар из Суботице у свом саставу има десет клубова, шест на територији града и четири у приградским месним заједницама. Гости су посетили и два клуба за старије и упознали се са услугама отворене заштите у оквиру клубова и услугама геронтодомаћица. Свакако је закључак целе посете да се ради о Дому у коме се поштује концепт равноправног старења.

Након посете Геронтолошком центру посетили су Црвени крст Суботице где су се упознали са радом ове организације, а пре свега са активностима које су усмерене на старије особе које живе у сиромаштву, на који начин Црвени крст помаже да старије особе имају достојанствено старење. Упознали су се и са традиционалном активношћу Сунчана јесен живота.

Другог дана партнери су посетили Црвени крст Сомбора, где су се упознали са активностима компјутерске радионице и значају информатичке писмености за остварења права и социјалне укључености. Након тога посетили су НВО Удружење Рома Беаша „Румунка“, организацију која је у оквиру TASIOP пројекта развила минипројекат који је намењен старијим Ромима који су практично невидљива категорија са становишта оних који се баве старењем.

Ова посета представља редовну активност у оквиру регионалног пројекта “Иницијатива за социјално укључивање старијих” који финансира Европска унија, Аустријска развојна агенција и Аустријски Црвени крст, а којим координира Црвени крст Србије.