Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Посета Удружењу за помоћ особама са аутизмом Крагујевац


14.08.2023

У оквиру великог регионалног пројекта „Јачање отрпности старијих особа и особа са инвалидитетом током КОВИД-19 кризе и будућих криза“ који финансирају Европска унија и Аустријска агенција за развој региона микроважан део1 који представља 2 представника 1 у Србији. Један од пројеката је имао подршку особе са аутизмом коју реализује Удружење за помоћ особама са аутизмом Крагујевац. У суботу 12. августа 2023. године у 10 часова реализована је активност садње Јапанске трешње у Спомен парку Шумарицама код споменика „Сто за једног“. Ово је активност којом се скреће пажња на особе са аутизмом и потребом за њиховим већим укључењем у друштво. Наташа Тодоровић, координаторка пројекта у оквиру своје посете је учествовала у пошумљавању. 

Поред ове активности представница Црвеног крста Србије посетила је Маршић надомак Крагујевца, и парохијски дом при црквеној општини Маршићанској – црква Свети Василије Велики где је присуствовала активностима које се организују за особе са аутизмом.

Реализација овог пројекта имала је за циљ самосталирање особе са аутизмом у свакодневним животним вештинама и навикама. Са њима су радили терапеути који имају искуства у раду са корисницима. Они су, свако у складу са својим могућностима припремили оброке, постављали сто, наметали кревете. Затим су припремали слатко од ароније, трешње, малине, диње и купине, паковали га у мале тегле и лепили етикете. Правили су сапуне од глицерина са разним додацима, разливали их у калупе, а када су били спремни вадили су их из калупа да би се осушили. Шарали су магнет у различитим облицима. Такође су имали и рекреативне садржаје који су рпилагођени њима и њиховим потребама.

Током имплементације пројекта реализована су три кампа, а програми су се односили на стицање животних вештина код особа са аутизмом и њихово самосталирање, остваривање излета у Новом Саду и обележавање Светског дана аутизма.

Пројектом треба да се скрене пажња на особе са аутизмом и њихове породице и да се истакне да су они равноправни чланови заједнице, да је неопходно да буду укључени у друштво и да је потребно да се добије одговарајућа подршка коју треба да обезбеди. особе са аутизмом и јачање породице кроз унапређење квалитета живота.

Овај пројекат је покушао да се сензибилише јавности и мањи дискриминисаност, али је такође и процес учења за све нас да знамо што више о аутизму и потребама породице. Он је и важан корак ка циљ да нико не буде забрањен и изолован.