Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Потписан Меморандум о сарадњи


25.05.2021

Марија Обрадовић, министар државне управе и локалне самоуправе Владе Републике Србије  и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије потписали су Меморандум о сарадњи који се односи на дистрибуцију 12.000 породичних хигијенских пакета за најугроженије грађане у 179 подстандардних насеља на територији 29 градова и општина у Србији. Обрадовић је нагласила да је пружање подршке најрањивијим групама становништва у процесу имунизације заједнички циљ, како нико не би био ускраћен за право на здравље и живот. Она је подсетила да је расподела ових пакета, поред низа акција на терену које Министарство већ спроводи, само још један вид подршке грађанима који живе у подстандардним насељима у борби против пандемије вируса Ковид 19.

Обрадовић је истакла да ће организације Црвеног крста пружити и додатну подршку на терену јединицама локалне самоуправе у процесу пријављивања грађана подстандардних насеља за имунизацију и захвалила се Црвеном крсту што већ век и по помаже оне којима је помоћ најпотребнија.

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић поручио је да је ова организација од почетка кризе пружила помоћ за преко 760 хиљада грађана, поделила преко пола милиона хигијенских и пакета хране и дистрибуирала преко 1,3 милиона комада заштитне опреме.

 „Уверен сам и да је учешће посвећених партнера потврда нашег заједничког опредељења које се реализује у Републици Србији да у околностима у којима читав свет живи већ више од 16 месеци нико не сме бити заборављен, да сваки члан наше заједнице има право на подршку и помоћ и да ћемо ми и овом акцијом сви заједно то и потврдити“ нагласио је генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић.

Министарство и Црвени крст Србије ће, у сарадњи са јединицима локалних самоуправа, координирати расподелу пакета на терену, уз финансијску подршку немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, Фондације за отворено друштво, СГКО и УНХЦР као партнера у овој хуманитарној акцији.

Потписивању Меморандума о сарадњи присуствовали су: државни секретар Министарства Стеван Глигорин. Francesca Bonelli, представник UNHCR-a у Србији, Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и        општина, Миодраг Милосављевић, директор Фондације за отворено друштво и Роберт Бу, вођа пројекта .

Црвени крст Србије креће у четвертак и петак са дистрибуцијом хигијенских породичних пакета за породице које живе у подстандардним насељима и то у  општинама: Бачка Паланка, Суботица, Пожега, Свилајнац, Ћуприја и Лебане.