Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Почињу обуке Црвеног крста Србије у вештинама оживљавања и примени аутоматског спољашњег дефибрилатора у оквиру кампање „Живот у твојим рукама“


16.12.2021

Како је могуће да врхунски фудбалер добије застој срца на терену? Зашто се ово све чешће дешава? Зашто вештина оживљавања треба да буде једна од важних животних вештина савременог човека? Колико је ово знање применљиво у спорту и различитим животним ситуацијама?

Позивамо вас да у петак, 17. новембра 2021. године у 10 часова присуствујете првој обуци спортских тренера, лекара и терапеута која се реализује у оквиру кампање Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“. Обука се одржава у Свилајнцу у посторијама Црвеног крста Свилајнац.

Обукама за спортисте и спортске раднике из Спортског савеза Свилајнац почиње велика кампања Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“ чији је циљ развијање свести и едукација грађана да реагују у тренуцима наглог застоја срца, јер када срце стане, први минути су драгоцени и спасавају живот.

Желимо свим грађанима да пренесемо поруку да можемо спасити људски живот правовременим реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије. Обука подразумева савладавање основних мера оживљавања и начина коришћења аутоматског спољашњег дефибрилатора, апарата намењеног немедицинском кадру, обичним грађанима, када се нађу у прилици да помогну особи са срчаним застојем и врате је у живот.

Будући да је нагли срчани застој све чешћи код врхунских спортиста, у наредним месецима ће се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије реализовати обуке за тренере и терапеуте олимпијских спортских савеза. Промотери кампање су наши најпознатији спортисти и јавне личности који ће позвати људе да се укључе учећи мере оживљавања.

Покровитељ кампање је Министарство здравља, а обуци у Свилајнцу којом започињемо едукације у спорту присуствоваће проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије и председник здравствене комисије Олимпијског комитета Србије.

Молимо вас да свој долазак најавите преко и-мејл адресе: serbia@redcross.org.rs  или на бројеве телефона: 062 8801523 др Љубици Алексић или 062 8801515 Александру Пантелићу