Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Превенција насиља над старијима


14.07.2021

Црвени крст Србије и Геронтолошки центар Београд у оквиру своје сарадње 15. јула 2021. године у 12:30 одржаће предавање за геронтодомаћице на тему превенција насиља над старијима. Предавање ће се одржати у биоскопској Сали Геронтолошког центра Београд, Марије Бурсаћ 49. Ово предавање је део пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, а који Црвени крст Србије спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским институтом за истраживање сукоба а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста.

На отварању ће присуствовати проф. др Дарија Kисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Рут Стјуарт, амбасадорка Аустралије у Београду, као и Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије. На почетку предавања биће премијерно приказан и кратки филм „Отвори очи“ који је израдила Аустралијска комисија за људска права и уступила Црвеном крсту Србије, а који треба да скрене пажњу јавности да сви заједно треба да радимо на подизању свести, на едукацији целокупне јавности, не само старијих особа и чланова породица, већ и различитих професионалаца.

Ова едукација, коју ће одржати стручни сарадници Црвеног крста Србије, Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић, представља значајан корак ка унапређењу превенције насиља над старијима, а део је активности започетих 15. маја са едукацијом старијих жена да препознају насиље и буду свесне како могу да га пријаве. Више од 200 старијих жена из различитих градова Србије је присуствовало едукативним радионицама, а следећи корак су ове едукације геронтодомаћица где је планирано да 200 геронтодомаћица прође обуку која ће им олакшати препознавање ризика од насиља за старије жене као и његових различитих форми. Поред едукације спровешће се евалуација самих обука тако да ће она показати шта је то што је потребно да би превенција била успешнија и које активности у будућности треба спровести.

У наредном периоду биће спроведена и постер-кампања у аутобусима у више градова Србије, како би се скренула пажња општој јавности на проблем насиља над старијима. Филм који је уступљен од стране Аустралијске комисије за људска права, биће пуштен у поштама Србије у циљу подизања свести јавности, а пре свега старијих.

За све додатне информације, контакт-особа у Црвеном крсту Србије је Наташа Тодоровић: 062 8801 531, natasa@redcross.org.rs