Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Превенција, оснаживање, заштита


28.02.2023

Превенција, оснаживање, заштита -

сензибилисање будућих експерата у циљу сузбујања трговине људима

међу рањивим категоријама становништва укључујући мигранте

 

И ове године Црвени крст Србије организовао је радионицу у оквиру Правне клинике Правног факултета у Београду. Данас је студентима у Свечаној сали одржано прво предавање које је за тему имало упознавање са основама трговине људима.

Годинама уназад, Црвени крст Србије одржава уводно предавање на самом почетку курса који траје  четири  месеца  а чиме сензибилише и уводи студенте у област сузбијања трговине људима. Од 2021. у договору са Правним факултетом уведена је пракса да се предавање које реализује Црвени крст Србије одржава у нашим просторијама и омогући да се студенти  упознању са нашом Организацијом, са жељом да неки од њих наставе да волонтирају или на други начин сарађују са Црвеним крстом у Србији.

Обуку је отворио и на почетку учеснике поздравио Љубомир Миладиновић, генерални секретар, а методом вршњачке едукације којом обуке широм Србије спроводе волонтери Црвеног крста о трговини људима и мерама заштите говориле су Марија Премовић и Јелена Коларевић, обе студенти Правног факултета и тренери у Програму борбе против трговине људима.

Пре почетка обуке студенти су посетили Спомен собу Црвеног крста Србије где их је Слађана Димић упознала са дугом и богатом историјом Црвеног крста а о историјату Покрета као и Црвеног крста Србије на интерактиван и интересантан начин вршњаке су додатно информисали Јована Анђелић и Ђорђе Пузовић, дугогодишњи волонтери Црвеног крста.

Правни факултет у Београду редовно у оквиру Правне клинике, коју похађају најбољи студенти завршне године студија, разматра све аспекте  трговине људима и у томе сарађује са релевантним институцијама у Републици Србији.