Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Предавање на Интердисциплинарној летњој школи о присилном расељавању


01.08.2023

У Београду је између 15 и 29. јула одржана Интердисциплинарна летња школа о присилном расељавању, а у организацији Факултета политичких наука Београдског универзитета. У оквиру ове летње школе и Семинара о здрављу и животу на путу Наташа Тодоровић, стручни сарадник Црвеног крста Србије је 24. јула одржала предавање студентима бавећи се активностима Црвеног крста Србије усмереним на очување здравља миграната на територији Србије.

Ова летња школа бави се безбедношћу миграната посебно у Србији и Босни и Херцеговини, манифестацијама различитих форми насиља над мигрантима, као и моделима неге који су им доступни. У летњој школи су ове године учествовали професори и студенти са Бостонског универзитета, Београдског универзитета, Сарајевског универзитета, Сарајевске школе за науку и технологију и Школе дизајна државе Род ајленд.

Наташа Тодоровић дала је преглед активности Црвеног крста Србије покривајући четири главне области: здравствену едукацију, промоцију и превенцију, прву помоћ, основну здравствену заштиту и ментално здравље са психосоцијалном подршком. Она је представила и резултате истраживања Црвеног крста Србије о менталном здрављу миграната а које је рађено крајем 2018. и почетком 2019. године, указујући да чак 72,5% миграната у ризику од проблема везаних за ментално здравље, а да више од једне четвртине, 28,6% има симптоме депресије, а која је далеко више присутна код жена са чак 41,7%.