Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Пријатељство као традиција


30.06.2020

Црвени крст Србије и Британска амбасада у Београду реализовали су још једну заједничку хуманитарну акцију ради ублажавања последица пандемије COVIDa-19 која је погодила и нашу земљу. Британска амбасада у Београду је након укидања ванредног стања поклонила 10.000 фунти Црвеном крсту Србије.

Донација ће се равномерно поделити на пет организација Црвеног крста и то у: Бајиној Башти, Нишу, Младеновцу, Ваљеву и Крагујевцу.

Ове организације Црвеног крста у градовима и општинама изабране су због историјских веза које постоје из периода Првог светског рата када су добровољне болничарке и лекари из Велике Британије и Шкотске долазили да лече српске војнике и цивиле. У свим овим градовима у Србији и данас се на различите начине негују успомене на ове хуманисте и хероје.

Средства које је донирала Британска амбасада биће употребљена за набавку опреме за волонтере Црвеног крста који су били ангажовани током панедемије, као и за набавку артикала хране и средстава за личну хигијену породицама слабијег материјалног стања.

Поводом донације Црвеном крсту Србије Њ.Е. амбасадорка Уједињеног краљевства у Београду Šan Makleod је изјавила:

„Пандемија новог Коронавируса изазвала је кризу без преседана у модерној историји и поново нагласила важност међународне сарадње и солидарности.  Радујемо се што смо у прилици да подржимо пет локалних организација Црвеног крста Србије и што ће наша помоћ доћи до најрањивијих становника у локалним срединама у којима су британски медицински и хуманитарни радници били активни и пре 100 година.”

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић се захвалио речима:

„Кроз историју се показало да су наша два народа била заједно код су Србијом харале болести, ратови, сиромаштво...Храбре, обазоване, младе жене из Велике Британије и Шкотске лечиле су наше војнике и цивиле на почетку прошлог века. Неке од њих оставиле су своје животе у Србији. Данас када се суочавамо са новом врстом болести, Црвени крст Србије је поново добио подршку од Британске амбасаде у Београду. Пет организација Црвеног крста ће захваљујући овој донацији помоћи велики број породица које тешко живе и обезбедити опрему за волонтере који су били ангажовани током пандемије COVIDa-19. Захваљујем Вам се на донацији и на брижљиво одабраним местима где се помоћ упућује“.