Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Програм „Промоција хуманих вредности“ (ПХВ) – Фестивал позоришних представа


26.10.2019

Фестивал позоришних представа ће бити одржан у Културном центру Чукарица (ул. Тургењевљева 5) у уторак 29. октобра с почетком у 11 часова.

Црвени крст Србије ове године по шести пут организује Фестивал позоришних представа у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“. Суорганизатори Фестивала су Црвени крст Ужице, Црвени крст Чукарица и Црвени крст Београд.

Програм „Промоција хуманих вредности“ има за циљ смањење насиља међу младима кроз промовисање толеранције и поштовања различитости. Представе су осмишљене у складу са циљем и темама програма „Промоција хуманитарних вредности“, а  то су: толеранција, ненасилна комуникација, лични, групни и културални идентитет и поштовање различитости, превенција дискриминације и стигматизације, родна равноправност, дечја права и превенција насиља у електронским медијима.

На овој манифестацији, у Београду, своја знања и таленат ће презентовати деца из седам организација Црвеног крста: Нови Сад, Ковин, Рума, Кикинда, Шид, Стари град и Вождовац.

Деца ће изводити представе у трајању од по 15 минута.

У осмишљавању тематских позоришних представа учествовали су:

  • едуковани млади волонтери Црвеног крста,
  • просветни радници који су укључени у реализацију Програма и
  • организације Црвеног крста у градовима и општинама.

Први део Фестивала је одржан 23. септембра, у Народном позоришту у Ужицу. На Фестивалу у Ужицу око 800 деце из ужичких основих школа имало је прилику да пропрати представе у којима је глумило 50 деце, ученика трећег и четвртог разреда основне школе из седам средина (Шабац, Мионица, Краљево, Ивањица, Сјеница, Тутин и Ужице). У оквиру припрема позоришних представа, са „малим глумцима“ радили су млади волонтери Црвеног крста који су и едукатори у оквиру програма „Промоција хуманих вредности“. Као наједукативније препознате су представе Црвеног крста Краљево, Мионица и Ивањица.

Током прошлогодишњег Фестивала, који је одржан у Зрењанину у Народном позоришту, на коме смо видели 26 позоришних представа, по одлуци жирија, најупечатљивије представе су имали: Црвени крст Ћићевац, Краљево и Ужице. О значају програма "Промоција хуманих вредности" сведоче и прошлогодишњи учесници Фестивала. Деца из Ћићевца, кроз представу "Завршни испит" својим вршњацима су поручила: "Чујте децо, то није срамота – ПХВ је најбоља учитељица живота".

Први ПХВ фестивал је одржан 2013. год. у сарадњи са Црвеним крстом Вождовац.

И ове године ће организације Црвеног крста у градовима и општинама, ученицима основних школа у својој средини, приказати позоришну представу, коју су осмислили у оквиру програма "Промоција хуманих вредности, а за потребе овогодишњег ПХВ фестивала.