Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Промоција кувара “Лужнићки рецеписи”


09.01.2019

Деликатесни понедељак: промоција кувара „Лужничћи рецеписи“, 14. јануар, КЦ Град

Црвени крст Србије вас позива у понедељак 14. јануара 2019. године у 19:00 часова у Културни центар Град, Браће Крсмановића 4, на Деликатесни понедељак. Ради се о промоцији кувара „Лужничћи рецеписи“ који је израђен у оквиру микро-пројекта спроведеног од стране организације Лужничке рукотворине ЖЕЦ, а у оквиру регионалног пројекта "Иницијатива за социјално укључивање старијих особа", којим координира Црвени крст Србије.

Деликатесни понедељак представља промоцију кувара „Лужничћи рецеписи – како су кувале наше баке“, али пре свега он представља и промоцију доприноса старијих жена у друштву. У кувару су сакупљени традиционални рецепти које су прикупиле старије жене из удаљених сеоских подручја у околини Бабушнице. Ове жене живе углавном саме, а први комшија им је километрима удаљен. Овим догађајем желимо да промовишемо социјалну укљученост старијих жена са села, покушавамо да их оснажимо, али уједно и да сачувамо од заборава традиционалне рецепте са југа Србије. Када будете осетили мирис ове хране, помислићете на мајку или баку без обзира колико година имате. На догађају ће учествовати неке од старијих жена чији су рецепти ушли у кувар и оне ће спремати попару, банице (пите) и посне пуњене суве паприке за учеснике догађаја. Вечера ће учеснике коштати по 200 динара а сва сакупљена средства ће бити намењена помоћи старијим женама на селу.

Пројекат "Иницијатива за социјално укључивање старијих особа" реализује се уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста а њиме у пет држава региона Западног Балкана координира Црвени крст Србије.