Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Пројекат “3К живота”


13.12.2018

Поводом затварања двогодишњег пројекта “3К живота” који је  Црвени крст Србије спроводио уз помоћ Аустријског Црвеног крста у области добровољног давања крви, од 7-9. децембра 2018. године  окупили су се млади волонтери Црвеног крста  из 15 организација  у едукативном центру „Чардак“ у специјалном резервату природе „Делиблатска пешчара” у организацији Црвеног крста Србије.

Млади волонтери из организација Црвеног крста Ковин, Сомбор, Сремска Митровица, Краљево, Ивањица, Крагујевац, Прокупље, Зајечар, Коцељева, Ћићевац, Бујановац, Раковица, Чукарица, Стари Град и Пландиште су највише и допринели успешности пројекта: Црвени крст Ковин осмишљавањем концепта и несебичним дељењем иновативних идеја и знања које су прихватиле поменуте организације Црвеног крста и  примениле симулацију акције добровољног давања крви као стандардни концепт искуствене обуке у области давалаштва крви.

Циљ окупљања је био да се прикупе искуства  из досадашњег  спровођења симулације акција давања крви као обуке младих за волонтирање у давалаштву крви и организацији акција.

Након размене знања и искустава, размењивале су се и идеје  да би се унапредио рада организација Црвеног крста на промоцији и регрутовању младих у давалаштву крви на принципима вршњачке едукације.

Током трајања ове размене, сарадница Црвеног крста Србије Марија Чукић и портфолио менаџер пројекта Аустријског Црвеног крста Ангелика Шерцер посетиле су овај скуп младих волонтера Црвеног крста Србије посвећен добровољном давалаштву крви.

Ово је била и прилика да се поводом 5. децембра, Светског дана волонтера, Црвени крст Србије захвали волонтерима на ангажовању,  несебичном ширењу знања и својих искустава својој генерацији промовишућу  добровољно давање крви и омогућавајући да се акције давања крви несметано одвијају у овим срединама.

Укупно 60 младих волонтера, чланова СИМ-тима- симулације акције учествовало у тродневном раду на Чардаку.

Успешној реализацији овог скупа допринеле  су и колеге из Црвеног крста Ковин, Краљево, Сомбор и Ивањица.