Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Психосоцијална подршка у несрећама


10.05.2018

У понедељак 14. маја 2018. године са почетком у 12 часова у малој сали Медија центра Црвени крст Србије одржаће конференцију за медије посвећену презентацији три приручника који се односе на психосоцијалну подршку у несрећама и који представљају важан ресурс у очувању и унапређењу добробити појединца и заједнице током и након несрећа. Приручници су: Психолошка прва помоћ - водич за теренске раднике, приручник Светске здравствене организације који је Црвени крст Србије превео на српски језик, Психосоцијална подршка у локалној заједници, приручник Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца који је на српски језик превео Црвени крст Србије и приручник Психосоцијална подршка у несрећама, Црвени крст Србије.

Природне несреће, несреће великих размера, оружани сукоби и услед њих настале  миграције становништва јесу догађаји који су обележили последње године XX и почетак XXИ века. Они су довели до великих материјалних разарања широм света и изазвали патњу и страдање становништва. Појединци, породице, заједнице, државе, а у екстремним случајевима и региони, били су погођени различитим катастрофама, чије је последице требало ублажити и санирати. Морамо бити свесни да се ризици од оваквих догађаја не смањују и да их можемо очекивати и у наредном периоду, те да се за њих морамо припремити како бисмо смањили негативне последице и повећали отпорност појединца, породице и заједнице.

Кад год се десе несреће, катастрофе и оружани сукоби, када дође до економске кризе, избеглиштва и када људи губе своје рођаке и пријатеље, домове и средства за живот, емотивна бол, туга, бес и фрустрација постају део тих губитака. Ангажовањем у тим ситуацијама, поред спасавања живота, запослени и волонтери Црвеног крста Србије стављају нагласак и на заштиту и унапређење менталног здравља, јачањем отпорности појединца, породице и заједнице. Пружање психосоцијалне подршке у таквим условима увек одражава основне принципе и вредности Црвеног крста.

Црвени крст Србије помаже људима погођеним различитим несрећама и кризним догађајима, а своје циљеве остварује захваљујући мрежи професионалних сарадника и волонтера који се континуирано едукују и чији је основни мотив добробит угроженог становништва. Своје активности у овој области, као и у другим областима, Црвени крст Србије реализује у складу са Законом о Црвеном крсту. Приликом свог ангажовања у одговору на несреће Црвени крст Србије води рачуна пре свега о очувању и унапређењу људског достојанства.

Говоре:

  • Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије
  • dr Jeyathesan Kulasingam, Међународна федерација Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Регионална канцеларија за Европу
  • dr Zsofia Pusztai, представник Светске здравствене организације и шефица канцеларије СЗО у Србији
  • Лидија Риц Рихтер, психолог, Црвени крст Србије
  • Наташа Тодоровић, психолог, Црвени крст Србије