Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Расписивање конкурса “Крв живот значи” 2022


28.02.2022

Конкурс „Крв живот значи“ расписује се сваког пролећа за ученике основних и средњих школа, траје од 1. до 31. марта 2022. године, и у суштини, представља позив за све здраве људе да се укључе у добровољно, ненаграђено и анонимно давање крви јер морамо бити ту једни за друге.

Овај конкурс је намењен најмлађима, онима који још увек или углавном још увек не могу бити даваоци крви али могу постати промотери, могу подстаћи своје најближе да постану и остану даваоци крви, а свакако желимо да их заинтересујемо да када стекну зрелост и сами дају крв и наставе то да чине  дуго, што дуже јер то значи да добро здравље служи.

Годинама уназад, овај конкурс је подразумевао да се ученици по узрасним групама такмиче у литерарном, ликовном и видео формату, а ове године су критеријуми донекле промењени.

За најмлађе основце се ништа није променило, и даље желимо да гледамо и читамо њихова размишљања о томе како они виде спасавање живота, лепоту поклањања, солидарност и несебичност добровољног давања крви, али смо зато за старије и нешто старије изменили вид конкурисања-сада очекујемо више  графичких решења, постере и визуале за друштвене мреже и кратке креативне мотивационе поруке ученика старијих разреда основне школе које ће бити саставни део позива за акције на добровољно давања крви наших грађана широм Србије.

Ипак, порука је увек иста: доброта, племенитост, грађанска солидарност, спасавање живота за свакога ко се нашао у животној ситуацији да му треба трансфузија- то може бити свако од нас и ти људи који су сада  у ситуацији да им треба крв,  јесу људи попут нас.

Овај конкурс има своју директну примену у промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви и Црвени крст Србије са својим партнерима, овлашћеним трансфузијским установама широм Србије најуспешније радове промовише у свом свакодневном раду са грађанима и даваоцима крви било да је саставни део позива на акцију давања крви или визуалног обележавања саме акције давања крви.  Посредно, учесници конкурса постају део вечитог циклуса живота и борбе за његов квалитет.

Учествујући у конкурсу, развијају се вештине у писању, цртању, организацији и маркетингу, развијају се социјалне и психолошке вештине и нешто што ће учесници сами открити у овом једномесечном путовању кроз уметнички конкурс који је много више од тога.

Подстичемо ученике, али и наставнике, менторе, маме и тате, браћу и сестре, тетке, ујаке, сву родбину и пријатеље да прошире информацију о конкурсу и позову своје младе креативце да учествују у овогодишњем конкурсу и пошаљу нам своје радове.

Критеријуме за конкурисање можете пронаћи на нашем сајту у делу који се односи на конкурс. Срећно!