Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Савремени изазови МХП


14.11.2019

Генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, отворио је трибину „Међународно хуманитарно право - Савремени изазови“, коју је Црвени крст Србије организовао 14. новембра 2019. године. 

Први сегмент трибине посвећен је питањима безбедности и наоружања, посебно нуклеарном наоружању и изазовима које оно данас представља, док је други био посвећен обележавању 70. годишњице усвајања Женевских конвенција.

Као панелисти на трибини су учествовали Амбасадор Бранимир Филиповић, помоћник министра за безбедносну политику у Министарству спољних послова Републике Србије који је говорио о безбедносној политици, питањима разоружања, непролиферације и контроле наоружања;Професор др Весна Кнежевић Предић говорила је о настанку, развоју и значају Женевских конвенција; Гордана Миленковић, заменик шефа регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Регионалне делегације у Београду посветила је излагање повезаности ове организације и међународног хуманитарног права и релевантности Женевских конвенција у савременим сукобима, док је генерални секратар Црвеног крста Србије, Љубомир МИладиновић, истакао је значај ових конвенција за Црвени крст Србије.

Студенти Правног факултета Универзитета у Новом Саду,  Правног факултета Универзитета у Крагујевцу,  Војне академије Универзитета Одбране, Правног факултета за привреду и правосуђе у Новом Саду, Факултета за пословне студије и право у Београду, Факултета безбедности, Правног факултета Универзитета у Нишу, Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Државног универзитета у Новом Пазару, волонтери и сарадници Црвениг крста Србије активно су учествовали, постављали питања и размењивали идеје и ставове  са панелистима.

Ова трибина је била део истоименог дводневног семинара на којем су студенти имали прилику да се ближе упознају са  активностима Црвеног крста Србије, Међународног комитета Црвеног крста, размене идеје и искуства са стручњацима у области међународног хуманитарног права и официрима Војске Србије.