Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Састанак мреже “За достојанствено старење”


25.12.2018

У оквиру пројекта и редовних мониторинг активности представник Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић је 20. и 21. децембра 2018. године у Сарајеву присуствовала састанку мреже “За достојанствено старење”. Састанак је организовао партнер из Босне и Херцеговине НВО Осмијех. Овај дводневни састанак омогућио је чланицама мреже из Босне и Херцеговине да сазнају нешто више о постигнутим резултатима на регионалном нивоу, као и о постигнутим резултатима у Србији и реализацији микрогрантова. Представник Црвеног крста Србије је представио успехе пројекта током трогодишње имплементације.

Чланице мреже су такође могле да чују прелиминарне резултате истраживања које је спроведено у оквиру пројекта “Иницијатива за социјално укључивање старијих особа”, као и да се подсете шта значи на правима и доказима засновано заговарање.

Важан део овог састанка било је упознавање са Циљевима одрживог развоја и Агендом 2030, као и то да је неопходно да се цивилини сектор укључи у ове процесе тако да нико не буде изостављен и да старије особе буду укључене у све ове процесе и препознате у Циљевима. На крају је неколико представника микрогрантова приказало своје активности, изазове и успехе. У Босни и Херцеговини се тренутно имлементира укупно 13 микрогрантова, који представљају мале иницијативе за побољшање квалитета живота старијих и њихову социјалну инклузију.

Пројекат “Иницијатива за социјално укључивање старијих особа” координира црвени крст Србије у пет држава региона а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског црвеног крста.