Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Свако утапање се може спречити


22.07.2021

Црвени крст Србије вас позива на централнo обележавање Светког дана превенције утапања  које ће се организоватои 25.јула 2021. године на Ади Циганлији (код тобогана на новобеоградској страни)  од 15:30 до 19:30. Светски дан превенције утапања се по први пут обележава у свету, а Црвени крст Србије ће у наредним данима  реалозовати  низ активности овим поводом  на територији целе Србије. Циљ овележавања Светког дана превенције утапања  је  подизање свести грађања о безбедности на води, поступању у случају поплава, као и промоцији спасилачког позива.

Скупштина Уједињених нациjа је на свом 75. заседању донела Прву Резолуцију Уједињених нација (УН) о глобалноj превенцији утапања (А/75/L.76), а  25. јула 2021. године у читавом свету по први пут обележити Светски дан превенције утапања. Мото овогодишњег Цветког дана превенције од утапања је „Свако може да се утопи, али нико не би требало“.

Према проценама Светске здравствене организације глобално 236.000 особа се годишње утопи, сваког дана око 650, односно 26 особа сваког сата. Тиха епидемија смртних исхода који се могу спречити. 

Трагична је чињеница да се на територији Републике Србије у протеклих месец дана догодило преко 20 утапања на воденим површинама и дивљим купалиштима. Одређени број утапања се догодио на базенима услед непоштовања правила купалишта и правила понашања на истим.  

У оквиру централног догађаја на Ади Циганлији  Црвени крст Србије планира да реализује следеће активности: 

  1. Едукативне активности из области безбедности на води;
  2. Показно едукативне активности везане за деловање у случају поплава; 
  3. Увежбавање пружања прве помоћи за спасиоце на води;
  4. Едукативне активности на тему такмичења у спасилаштву на води.
  5. Промоција такмичења у спасилаштву на води.

 

Позивамо Вас да подржите обележавање Светског дана превенције утапања користећи видео материјал https://www.youtube.com/watch?v=8hojhCA7pSY, јединствене позадинске фотографије и поруке за оглашавање које можете преузимати и делити са налога друштвених мрежа Црвеног крста Србије:

  • Facebook - Crveni krst Srbije / Red Cross of Serbia 
  • Instagram - red_cross_serbia (Crveni krst Srbije)
  • Twitter - @CKSrbije

Означавање метаподатака (#hashtag): 

#PrevencijaUtapanja ; #DrowningPrevention; #crvenikrstsrbije ; #lifesavingserbia; #spasilaštvonavodi