Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан борбе против злостављања старијих особа: најава догађаја


12.06.2021

Црвени крст Србије 15. јуна 2021. године у Кнез Михаиловој улици организује свечан отварање изложбе фотографија „Отвори очи“, а поводом обележавања Светског дана борбе против злостављања старијих особа. Догађај почиње у 11:00 и део је пројекта „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља оспоравањем социјалних норми у Србији и Аустрији (EmPreV)“, који се спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом и Аустријским институтом за истраживање сукоба а уз подршку Европске уније, Аустријске развојне агенције и Аустријског Црвеног крста.

Говорници на отварању ће бити Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвеног крста Србије, госпођа Бранкица Јанковиć, Повереница за заштиту равноправности, представници УНФПА, Европске уније и представници Аустријске амбасаде и Аустралијске амбасаде у Београду.

Овим догађајем отвара се десетодневна изложба фотографија старијих особа на отвореном на којој ће бити представљене слике и цитати чији је циљ подизање свести о злостављању и насиљу усмереним на старије особе и старије жене – а што је тешка и често избегавана тема у нашем друштву. Црвени крст Србије је кроз овај пројекат радио на оснаживању старијих жена како би оне знале своја права и где да се обрате за помоć́ у случају злостављања, подизању знања и свест неговатеља и професионалаца у пољу социјалне заштите о насиљу над старијим женама и процесима пријављивања насиља, као и на заговарању усмереном на промену социјалних норми и понашања шире јавности према злостављању старијих кроз подизање свести. Црвени крст Србије је спровео и прво велико истраживање која се бавило насиљем усмереним на старије жене и од 15. маја започео са едукацијом  200 старијих жена и 200 геронтодомаћица на тему насиља над старијима.

Овај догађај део је веће јавне кампање Црвеног крста Србије – започете 15. маја – која обухвата и брендирање возила јавног превоза у пет градова и кратки филм емитован путем екрана у поштама широм Србије.

Истог дана, 15. јуна, са почетком у 15 часова биће одржан глобални Вебинар “Приступ правди“ где је Црвени крст Србије суорганизатор, заједно са Међународном мрежом за превенцију насиља над старијима (INPEA), различитим агенцијама Уједињених нација, укључујући Светску здравствену организацију, и на коме ће бити дискутовано о глобалном питању приступа правди за старије особе и потребу за Новом конвенцијом Уједињених нација о правима старијих особа. Wебинар се може пратити уживо на Фацебоок страници Црвеног крста Србије: https://www.facebook.com/redcrossofserbia/