Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан борбе против злостављања старијих особа - Приступ правди


07.06.2021

Виртуелни догађај, Уторак 15. јун 2021 у 09:00-10:15 ЕСТ (Њујорк), 15:00-16:15 ЦЕСТ (Женева)

 

Међународна мрежа за превенцију злостављања старих (INPEA) обележила је први Светски дан борбе против злостављања старијих особа (WEAAD) 2006 године. WEAAD је проглашен Међународним даном Уједињених нација 2011. године у резолуцији Генералне скупштине А / РЕС / 66/127. 

 

Овогодишња тема је Приступ правди. Криза COVID-19 је истакла узнемирујуће појаве злостављања и занемаривања старијих особа у институцијама за дуготрајну негу и у заједници у којој живи већина старијих особа. Старије особе које су се суочиле са ситуацијама насиља, злостављања и занемаривања суочавају се са вишеструким препрекама у приступу правним лековима у погледу доступности, приступачности, прекомерних кашњења и накупљених судских процеса, а ту су и утицај дигитализације, родне дискриминације, старосне дискриминације и укорењеног ејџизма у политици, нормама и пракси. Приступ правди је само по себи основно право и основни предуслов за заштиту и унапређење свих људских права.

Панел експерата ће расправљати о начинима за превазилажење баријера и приказати примере приступа правди старијих особа које су претрпеле насиље, злостављање и занемаривање, укључујући и током тренутне пандемије COVID -19.

Уводне речи:

  • Susan Somers, Председница мреже INPEA
  • Њ.Е. г. Federico Villegas, Стални представник Аргентине при УН у Женеви, копредседавајући Групе пријатеља људских права старијих особа, Женева
  • Њ.Е. г. Enrique Austria MANALO, Стални представник Филипина при УН, Њујорк (чека се потврда)

Панелисти:

  • Claudia Mahler, Независни стручњак за уживање свих људских права старијих особа
  • Maria Soledad Cisterna Reyes, Специјални изасланик Генералног секретара УН за инвалидитет и приступачност
  • Etienne Krug, Директор одељења за социјалне одреднице здравља, Светска здравствена организација
  • Tlaleng Mofokeng, Специјални известилац о праву свакога на уживање највишег могућег стандарда физичког и менталног здравља (чека се потврда)
  • Наташа Тодоровић, Програм менаџер за здравство, Црвени крст Србије и представник мреже INPEA за Европу
  • Bill Mitchell, Главни адвокат, Townsville Community Law Inc, Аустралија

Модератор:

  • Silvia Perel-Levin, представник мреже INPEA у УН и Председавајућа НВО Комитета за старење, Женева

 

Догађај ће бити доступан уз интерпретацију на међународни знаковни језик и титлове, као и симултани превод на француски, шпански, немачки и руски језик. Такође ће бити емитован путем Интернета http://webtv.un.org

 

Овај догађај финансира Програм Европске уније за права, једнакост и грађанство (2014-2020). Садржај представља ставове учесника и њихова је искључива одговорност. Европска комисија не прихвата никакву одговорност за коришćење информација које овај догађај пружа.

 

РЕГИСТРУЈТЕ СЕ ОВДЕ

 

За сва питања контактирајте:  Silvia Perel-Levin: ngoageing@gmail.com или Susan Somers: sbsomers5@aol.com