Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ - 14. јун 2020.


13.06.2020

Кампања „Црвени крст-црвени тепих“

 

Овогодишњи 14. јун, Светски дан давалаца крви, обележава се под називом „Безбедна крв спасава животе“ са слоганом „Дај крв и учини свет здравијим местом за живот“.

Овим путем честитамо свим даваоцима крви Светски дан давалаца крви.

Истовремено шаљемо поруку да свако може дати свој допринос: давањем крви, волонтирањем у давалаштву крви или ширењем тачних информација о потребама за добровољним давањем крви.  

Током јуна улазимо у летњи период када су честе несташице крви. Због тога Црвени крст Србије и Београда настављају кампању „Црвени крст - црвени тепих“ у којој су јавне личности из сфере културе, уметности, спорта и медицине промотери добровољног давања крви.

 Кампања ће ове године трајати  у периоду  од 1. јула до 31. августа 2020. године и бити освежена у односу на прошлу годину али уз задржавање свог хуманитарног концепта, све у сарадњи са овлашћеним трансфузиолошким установама у Србији.

Довољне резерве безбедне крви могу бити обезбеђене само путем редовних давања крви добровољних, неплаћених давалаца.  Крв помаже пацијентима у животно угроженим стањима да живе дуже и са бољим квалитетом живота. Помаже при сложеним медицинским и хируршким процедурама. Крв је такође важна у лечењу повређених током свих хитних ситуација (природних катастрофа, несрећа, оружаних сукоба) и има основну улогу у спасавању живота на порођајима и у неонаталном збрињавању.

И ситуација са корона вирусом нам је показала да хематолошки, онколошки пацијенти и хитна стања не могу бити збринути без трансфузије крви.

Црвени крст у Србији је током трајања ванредног стања спровео 384 акције добровољног давања крви u 118 средина, уз учешће преко 1.500 волонтера и прикупљених 9.500 јединица крви.

Хвала свим даваоцима крви.