Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан оживљавања – 16. октобар


15.10.2021

Како је могуће да врхунски фудбалер добије застој срца на терену? Зашто се ово све чешће дешава? Зашто је вештина оживљавања једна од важних општих вештина у модерним урбаним срединама и различитим спортским и животним ситуацијама?

У суботу 16. октобра 2021. године у 12 сати, поводом Светског дана оживљавања, Црвени крст Србије организује панел дискусији са темом: ''Нагли срчани застој у ванболничким условима – значај правовременог реаговања'' коју организујемо под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

У панелу учествују уважени стучњаци из области медицине и познати спортисти:

-              проф. др Драган Радовановић, хирург, председник Црвеног крста Србије, председник здравствене комисије Олимпијског комитета Србије,

-              доц. др Дејан Марковић, анестезиолог,

-              проф др Војислав Парезановић, кардиолог,

-              проф ср Сања Мазић, специјалиста спотрске медицине,

-              Дамир Штајнер, извршни директор Олимпијског комитета Србије,

-              Зорана Аруновић, српска репрезентативка у стрељаштву.

Панел ће такође најавити и нову велику кампању Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“, уз учешће наших врхунских спортиста и јавних личности. Сврха панела и кампање је појачана свест и едукација грађана и спортских радника  да реагују у тренуцима наглог застоја срца јер су, када срце стане, први минути драгоцени и спасавају живот.

Едукација подразумева савладавање основних мера оживљавања и начина коришћења аутоматског спољашњег дефибрилатора, апарата намењеног немедицинском кадру, обичним грађанима, када се нађу у прилици да помогну особи са срчаним застојем и врате је у живот.

Како је нагли срчани застој све чешћи код врхунских спортиста, кампања ће започети  у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије. Промотери су наши најпознатији спортисти и јавне личности који ће позвати људе да се укључе учећи мере оживљавања.