Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан прве помоћи: Прва помоћ деци - прва помоћ за децу


11.09.2021

ПРВА ПОМОЋ

ПРВА ПОМОЋ  је једно од препознатљивих симбола организације Црвеног крста.

Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста.

У Србији је просечан број обучених грађана у организацијама Црвеног крста  25,000, а међу њима је највише школске деце и младих.

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

Светски дан прве помоћи обележава се друге суботе у месецу септембру. На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу колико је важно познавање прве помоћи  за сваког појединца и за друштвену заједницу.

Свестски дан прве помоћи ове године обележавамо путем четири јавне манифестације које ће се одржату истовремено у Београду, Новом Саду, Краљеву и Врању. Манифестације имају промотивни карактер.

Ове године у фокусу Светског дана прве помоћи су школска деца, а порука наше манифестације  гласи  „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“

Одлучили смо да том приликом  представимо најуспешније младе волонтере организоване у екипе Црвеног крста који ће у виду смотре приказати вештине спасавања живота и пружања прве помоћи на симулираним ситуацијама несреће и повређивања код деце и младих.

Посебна вредност догађаја што ће истовремено наши суграђани моћи да нам се придруже и уз наше искусне предаваче обнове или стекну нова, за живот корисна знања пружања прве помоћи.

КАМПАЊА „КАДА ЈЕ ЖИВОТ У ТВОЈИМ РУКАМА“

Желимо да истакнемо да ћемо на Светски дан прве помоћи започети једну нама важну стратешку кампању за едукацију грађана како да реагују у случају наглог срчаног застоја, то јест како да примене мере оживљавања и употребе аутоматски дефибрилатор. У Србији се недовољно говори о томе, а овај паметни апарат дословно спасава живот у критичним тренуцима, а  могу га применити медицински лаици без икаквог ризика и са веома сведеном обуком. Назив Кампање је Када је живот у твојим рукама

Изразито смо поносни што кампању почињемо са нашим познатим спортистима и нашим младим олипијцима. У том имамо драгоцену подршку Олимпијског комитета Србије. У суботу у Београду на Савском шеталишту код бетон хале  са нама ће бити један од њих, још не смемо открити тајну ко, али зато позивамо да нам се придружите и откријете оно што смо вам припремили. Обећавамо да ће то бити веома узбудљиво и за реалан живот корисно искуство.

ЗАШТО СМО ИЗАБРАЛИ ПОРУКУ  „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“

Порука је сасвим јасна јер управо повреде су најчешћи разлог угрожености здравља код деце и младих.

Због психофизичких карактеристика деца у млађем узрасту се током игре и свакодневних активности могу наћи у ситуацији која угрожава њихово здравље и представња ризик за повреду. У старијем школском узрасту ризици повреда су везани за интензивне спортске активности, излагање ризичним ситуацијма, учешће у саобраћају и друго.

Изразито је важно како учити децу од најранијег узраста да правилно реагују у случју незгоде и како да пруже прву помоћ. Једнако је битно да сви који раде са децом и бораве са њима (васпитачни, наставници, спортски тренери) знају које су најчешће повреде код деце и како да пруже прву помоћ.

Свако дете може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису  потребни ни чаробни штапић, ни супермоћи да бисте постали дечији херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно.

 

БРОЈ ОБУЧЕНИХ У ПРВОЈ ПОМОЋИ

Број обучених особа по годинама:

година

број обучених особа

 

2018

42,893

2019

31,861

2020

15,862

 

Контекст пандемије ковид 19 и  режим рада свих институција система условио је низак број обучених у 2020 (највише због не реализованих обука у школама)

У првој половини 2021. године обучено је укупно 8,573 грађана а предавања о основним принципима прве помоћи похађало је 4,243 ученика у организацијама Црвеног крста у Србији

Структура обучених у 2021:

  • 295 деце предшколског узраста
  • 3,183 школске деце и младих
  • 1,125 одраслих грађана (општа полулација)
  • 1,564 запослених на радним местима са повећаним ризиком
  • 128 припадника МУП-а и стуктура за деловање у несрећама;
  • 2,278 кандидата за возаче,

Коментар: Тренд опадања укупног броја обучених у периоду 2018 – 2019  карактерише смањење броја кандидата за возаче и запослених који су похађали обуку у организацијама ЦК (разлог је нелојална конкуренција), док се број обучене школске деце одржава на планираном новоу. Број обучених предшколаца расте из године у годину и реалтивно је нов модул обуке у ЦКС за који постоји све веће интересовање и родитеља и деце. 

ПРЕДАВАЧИ, СИСТЕМ ЕДУКАЦИЈЕ

У мрежи Црвеног крста Србије активно је волонтера 850 предавача прве помоћи. 

Преко 80 процената предавача су здравствени радници, док су остали предавачи других образовних профила (нпр просветни радници) или искусни инструктори екипа прве помоћи као и тимаова за деловање у несрећама

Предавачи се едукују према међународним стандардима покрета ЦК и методологији развијеној према evidence based препорукама. Континуирана едукација и релиценцирање предавача је обавезан сегмент одржавања квалитета система едукације у првој помоћи  у организацији ЦКС.

НАШИ УСПЕСИ

Преко активних 2,500 волонтера обучених за пружање прве помоћи, различитог профила и година старости ангажује се на  различитим активностима у обасти прве помоћи, од едукације до реалног пружања помоћи на терену

Шест пута освојено победничко место на Европским такмичењима екипа у пружању прве помоћи у 25 година дугој традицији ове манифестације (били смо и домаћини FACE 2010 године)

Ангажовање екипа прве помоћи на свим већим јавним манифестацијама (Београдски маратон, EXIT фестивал, Аеро митинг ...)

Уџбеник прве помоћи написан од стране наших стручњака, волонтера ЦКС , израђен у складу са актуелним међнародним смерницама за прву помоћ и реалнимацију (тренутно је у раду допуна издања која ће бити усклађена са смерницама из 2020).

Публикације/приручници и видео материјали за обуку свих полулационих категорија (од малишана до возача,  запослених и припадника структура које делују у масовним несрећама)