Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ


04.09.2023

У сусрет Светском дану прве помоћи, добра је прилика подсетити се корисних, а једноставних поступака којима можемо спасити људски живот или умањити последице повреде или здравствене тегобе.

Свакодневни живот носи бројне изазове. Неретко смо доведени у ситуацију да се затекнемо крај особе која је пала у несвест, наиђемо на саобраћајну незгоду са пешаком кога је оборио ауто, да се посечемо оштрицом ножа, помажемо уплаканом детету које се опекло или  комшији који је пао у берби воћа. Свака од ових околности захтева мало знања, прибраности и спретности да се пружи прва помоћ.

Најбоље је вештине прве помоћи учити на практичној обуци са инструктором. Поред тога, веома је корисно повремено усвајати нова знања или се подсетити наученог  користећи литературу, видео снимке, апликације за мобилни телефон или друге дигиталне алате. На тај начин знања можемо усавршавати увек када нам се за то укаже прилика.

Нека управо овај дан буде једна од тих прилика. Погледајте кратка видео упутства како да пружите прву помоћ у неким типичним околностима негода.

Како поступити са особом која је без свести? Када посумњати на срчани застој и на који начин започети мере оживљавања док не стигне Хитна помоћ? Због чега је важно брзо реаговати и зашто први минути могу бити одлучујући за даљу судбину људи које задеси ово критично стање?

Видео 1: Поступак са особом без свести и мере оживљавања

Не мора вас блокирати када видите јако крварење. Ако савладате поступак прве помоћи бићете спремни да помогнете у овој ситуацији.

Видео 2: Заустављање крварења

Како пружити прву помоћ код нагло насталих здравстених тегоба?  Како направити разлику између поједних стања и примениити одговарајуће мере.

Видео 3-  Прва помоћ код срчаних тегоба и сумње на мождани удар

Падови са висине су најчешћи узрок повреда кичме. Како поступити у овим приликама, које су радње неопходне, а шта треба избегавати?

Видео 4: Прва помоћ код сумње на повреду кичме

Како пружити прву помоћ код алергијских реакција? Шта чинити када алергијска реакција постаје хитно стање?

Видео 5: Прва помоћ код сумње на алергијску реакцију

Поступци прве помоћи су веома једноставни. Они су засновани на научним доказима и ставовима медицинске струке. Потпуно су  безбедни за особу која пружа помоћ и којој се помоћ пружа. Зато будите одлучни да их научите и примените у одговарајућим околностима.

Уколико желите да проверите своје знање прве помоћи,  мини квизу можете приступити путем линка: 

https://forms.gle/Fb8nABTWJr5KY28o8

Да бисте практично савладали приказане вештине и унапредили своје знање из прве помоћи обратите се Вама најближој организацији Црвеног крста.

Преузмите апликацију за мобилни телефон ПРВА ПОМОЋ коју је израдио Црвени крст Београд. Ова апликација може бити веома користан подсетник свих научених вештина прве помоћи.