Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан слуха, 3. март 2020. године


04.03.2020

Светска здравствена организација процењује да приближно 360 милиона особа у свету има оштећење слуха. Како се оштећење слуха увећава са годинама, а светска популација расте, може се очекивати да ће број особа са оштећеним слухом значајно порасти у блиској будућности. За оне који живе са оштећеним слухом, слушни апарати могу олакшати оптерећење овим проблемом. Међутим, не може свако коме је апарат потребан и ко жели да га користи, да му и приступи.

Недавно објављено истраживање везано за слушне апарате показује да корист коју слушни апарати доносе приближно тридесет пута већа од трошкова.

Главна корист од слушних апарата је да они унапређују квалитет живота њихових корисника. Додатно, за старије који имају деменцију, слушни апарати имају додатну корист да умањују њене симптоме. А опет, у Сједињеним америчким државама, слушни апарати нису део стандардног здравственог осигурања за особе старије од 65 година (Medicare). Када се показује да су слушни апарати социјално корисни, а старији њима немају приступ, онда су људска прав угрожена и долази до злостављања старијих.

Јуче на Светски дан слуха представник мреже INPEA у Уједињеним нацијама, професор Роберт Брент са Универзитета Фордхам показује да је необезбеђивање приступа апаратима за слух старијим особама а посебно оним са дијагнозом деменције, кршење њихових људских права.

Црвени крст Србије и Међународна мрежа за превенцију насиља над старијима (INPEA) поводом Светског дана слуха позивaју на унапређење приступа слушним апаратима за све оне којима су потребни и који желе да их користе, у целом свету.