Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан Црвеног крста - "Заједно чинимо свет хуманијим"


07.05.2022

И ове године Црвени крст Србије обележава  8. мај – Светски дан Црвеног крста под слоганом Међународне федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца

 ''Заједно чинимо свет хуманијим.''

У недељу  8. маја 2022. године у 12:00 часова у седишту Црвеног крста Србије (Симина 19, први спрат), обележава се Светски дан Црвеног крста.

Том приликом ће се обратити председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић и Наташа Ковачевић, наша истакнута спортисткиња, један од промотера кампање  „Живот у твојим рукама“ коју води Црвени крст Србије у партнерству са Олимпијским комитетом Србије под покровитељством Министарства здравља.

Овом догађају присуствоваће волонтери Црвеног крста и представници компанија – партнера Црвеног крста у хуманитарним активностима посебно у последње две године. Такође, са нама ће бити и представници државних органа са којима Црвени крст Србије сарађује у остваривању свог хуманитарног мандата.

Црвени крст Србије обележавање Светског дана Црвеног крста  у недељу 8. маја у 10 часова почиње полагањем венца на Спомен плочу која се налази  на  згради Југословенске  кинотеке, Узун Миркова 1, на месту где је била зграда у којој је 1876. основано Српско Друштво Црвеног крста .

У оквиру обележавања 8. маја је и посета изложби у Дому Војске Србије „Заборављени јунак – др Владан Ђођевић“, који је био и оснивач Црвеног крста Србије.  

У Београду ће захваљујући сарадњи Међународног комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије, а уз подршку Скупштине града Београда 7. маја увече  у боје Црвеног крста бити осветљени Бранков мост, мост на Ади, Палата „Албанија“ и Фонтана на тргу Славија.

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца, обележава се 8. маја, на рођендан  оснивача Покрета  Анрија Динана. Сваке године, друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца у свету организују различите активности како би истакли јединствену улогу Покрета у својим земљама. Глобалну и независну мрежу Црвеног крста и Црвеног полумесеца чини око 11,7 милиона активних волонтера и 450.000 запослених. Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца ради у заједницама у 192 државе пружајући различите врсте помоћи за готово 160 милиона угрожених људи.

Црвени крст у Републици Србији својим различитим хуманитарним програмима је у 2021. години стигао до 1,5 милион људи, јачајући заједнице кроз своје социјалне и здравствене програме, припрему и одговор на несреће, мотивисање грађана да добровољно дају крв, програм бриге о старијима, рад са маргинализованим групама, програм народних кухиња, рад са младима и притом је био вођен својим хуманитарним вредностима и принципима трудећи се да кроз своје програме гради заједнице које укључују све грађане јачањем њихове свести и подизањем нивоа знања на исти начин. За Црвени крст Србије 8. мај је почетак Недеље Црвеног крста која траје до 15. маја.

Црвени крст и Црвени полумесец у свим земљама где постоји има своје специфичности, али приступ је универзалан, вођен на сваком кораку Основним принципима: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност