Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА И ЦРВЕНОГ ПОЛУМЕСЕЦА


08.05.2023

Светски дан Црвеног крста обележава се сваке године 8. маја на рођендан, Анри Динана, оснивача Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца који је прерастао у највећи међународни хуманитарни покрет, који данас броји 192 национална друштва Црвеног крста и Црвеног полумесеца широм света.

Волонтери и запослени Црвеног крста једни су од оних који увек први иступе и подрже оне којима је потребна помоћ. Зато се ове године Светски дан Црвеног крста широм света обележава под слоганом: ''Све што чинимо, чинимо од срца''.

Веома је добар осећај учинити да се други, такође осећају добро.

Водећи рачуна о потребама других људи око нас показујемо да сви можемо сами, не чекајући на неког другог, да променимо свет око нас. Сви воле када им се догоде мале, једноставне, добре ствари. Такве гестове хуманости волонтери и запослени раде од срца.

Светски дан Црвеног крста прилика је да учинимо лепо дело, нешто што нас испуњава и нешто због чега ћемо се осећати добро. Доброчинство, солидарност, пажња су различите речи за хуманост и људскост.

Учинимо од срца свет хуманијим тако што ћемо бити пажљиви, слушати своје суграђане, обратити пажњу на заштиту човекове околине, што ћемо поклонити своје време неком другом или пружити директну помоћ најугроженијима.

Црвени крст Србије својим различитим хуманитарним програмима  сваке године помогне великом броју корисника у стању потреба, јачајући заједнице кроз своје: социјалне и здравствене програме, припрему и одговор на несреће, мотивисање грађана да добровољно дају крв, програм бриге о старијима, рад са маргинализованим групама, програм народних кухиња, рад са младима. 

 

poplavekim zdravstvenopreventivneaktivnosti dobrovoljnodavalastvokrvi
slapislastvonavodi narodnekuhinje prvapomoc bezbednostdeceusaobracaju borbaprotivtrgovineljudima летнјасколаподмлатка
svetskidancrvenogkrstakolaz