Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Светски дан Црвеног крста - „ЉУБАВ“


07.05.2019

У среду 8. маја 2019. године у Београду на Тргу Николе Пашића  у 12.00 часова  је  централни догађај обележавања Светског дана Црвеног крста које организује Црвени крст Србије. Тему је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је :

  „ЉУБАВ

 Овом приликом волонтери Црвеног крста ће на 9 пунктова  приказати деловање Црвеног крста у несрећама, рад на мотивацији добровољних давалаца крви, обуку из прве помоћи, рад Службе тражења, програм промоције хуманих вредности, програм бриге о старима, борбу против трговине људима и друге активности Црвеног крста Србије.

Црвени крст Србије је најстарија хуманитарна организација у земљи која ове године обележава 143 годину постојања и рада у Републици Србији. Кроз своје различите програме помоћи и едукације (народне кухиње, мотивација добровољних давалаца крви, обука из прве помоћи, помоћ социјално угроженом становништву, опоравак деце, помоћ пострадалима од поплава, земљотреса, екстремних  хладноћа  и других природних несрећа, брига о старијима и друге активности) Црвени крст Србије успева да допре до преко 2 милиона људи у Србији. Своје програме Црвени крст Србије рализује захваљујући ангажовању преко  69.000 волонтера .

Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца - 8. мај  рођендан  је оснивача Покрета Анри Динана. Сваке године организације Црвеног крста и Црвеног полумесеца организују бројне активности како би истакли јединствену улогу Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца у својим земљама.Ове године обележава се и 100 година од настанка Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца               ( МФЦК) .

На глобаном плану, Међународни Покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца својим активностима и програмима помоћи  обухвати  кроз своју  мрежу од око 12 милиона волонтера .Рад Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца кога чини Међународни комитет Црвеног крста, Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и 191 национално друштаво Црвеног крста и Црвеног полумесеца ослања се на више од 150 година искуства у хуманитарној акцији.

Придружите нам се у среду 8. маја 2019. године на Тргу  Николе Пашића у Београду и упознајте се са активностима Црвеног крста Србије.