Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Свечаност поводом Светског дана добровољних давалаца крви


18.06.2019

Црвени крст Србије је у петак, 14. јуна, поводом Светског дана добровољних давалаца крви у Црвеном крсту Србије организовао свечаност.

Том приликом промовисали смо  кампању „Црвени крст – Црвени тепих“ у којој учествује преко 40  познатих и афирмисаних личности из сфере јавног живота Србије који позивају грађане да се одазову акцијама добровољног давања крви, уручена су највиша признања за давалаштво крви „За најхуманију средину“ градовима и општинама које су у 2018. години дале највећи допринос у прикупљању довољних количина крви за све пацијенте у систему здравствене заштите и награђени најуспешнији ученици на овогодишњем уметничком конкурсу „Крв живот значи“.

На свечаности у Црвеном крсту Србије признање „За најхуманији град“  додељена су признања граду Пожаревцу (са 6,03% давалаца у односу на 100  становника); Крагујевцу (са 4,55%) и Пироту(4,04%).

Признање „За најхуманију општину“ додељена су  општини Инђија (6,39%), Лазаревац (5,74%), Бачка  Паланка (5,64%), Земун (5,41%), Деспотовац (5,25%) и Бачки Петровац (са 4,37 одсто).

На овој свечаности  су ученици основних и средњих школа и њихови наставници   из 26 општина Србије који су освојили прва три места на уметничком конкурсу „Крв живот значи“ добили  од Црвеног крста вредне награде.

Овогодишња светска кампања добровољног давања крви је у складу са порукама  Светске здравствене организације, а главна тема је здравље. Здравље је људско право, а приступ безбедној крви када је потребна је право сваког појединца, овогодишњи слоган био је  „Безбедна крв за све - А шта ти можеш да учиниш?“

Домаћини свечаности били су проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, генерални секретар Црвеног крста Србије, господин Љубомир Миладиновић и новинарка и водитељка Данијела Пантић Цонић, једно од ТВ лица које је носилац овогодишње кампање.

Свечаности су присуствовали др Весна Ракоњац, директорка Управе за биомедицину Министарства здравља, др Весна Мијуцић, директорка Института за трансфузију крви Србије, др Невенка Бујандрић, начелница колекције Завода за трансфузију крви Војводине, са сарадницима као и генерални секретар Сталне конференције градова и општина, господин Ђорђе Станичић и бројни медији.