Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Свечано отварање Центра за негу у заједници у оквиру пројекта „Иновантне услуге за старије у локалним заједницама (I-CCC)“, 16. децембра 2021. године


15.12.2021

Позивамо Вас на свечано отварање Центра за негу у заједници у Сомбору у оквиру пројекта „Иновантне услуге за старије у локалним заједницама (I-CCC)“. Отварање Центра ће бити оганизовано 16. децембра 2021. године у просторијама Црвеног крста Сомбор, Апатински пут 19, са почетком у 11:00.

Отварање Центра је део пројекта који Црвени крст Србије од новембра 2020. године спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом а уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције.

На свечаном отварању ће бити представљен простор у коме ће боравити старије особе, као и активности које ће им бити доступне током боравка у Центру. Циљ Центра је да унапреди положај старијих особа у заједници, као и неформалних неговатеља (претежно чланова породице) који ће на овај начим моћи да организују време на квалитетнији начин. Посебан акценат у свим активностима планираним у овом пројекту је на старијим особама које болују од деменције, те на неформалним неговатељима који брину о тим особама.

Према подацима Светске здравствене организације за Европу, процењује се да у Европи тренутно од деменције пати тренутно око 10 милиона људи у европи, док се сматра дасе број особа са деменцијом удвостручити до 2030. године. У Србији се процењује да око 140 хиљада људи болује од деменције. Имајући у виду да је ова група људи под великим ризиком од друштвене маргинализације, злостављања и неаде неге,  услуге које ће бити реализоване у оквиру пројекта обухватају и кућне посете особама са деменцијом али и пружање подршке кроз једноставне активности и превентивне мере. Један елемент ове подршке су когнитивне вежбе за особе са дијагностикованом деменцијом у циљу успоравања тока болести. Обучени волонтери посећиваће старије особе са деменцијом најмање једном недељно и поред психосоцијалне и практичне подршке имаће редовне когнитивне вежбе на таблетима које је развио Истраживачки институт Јоаннеум из Аустрије.

Активности које ће пружати Центар обухватају: едукације неформалних неговатеља, едукације старијих, радионице хеклања, сликања и израда ручних радова за старије особе, библиотека и простор са рачунарима где ће старије особе моћи да уче и развијају личне информатичке вештине.

На свечаном отварању говориће: Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; представник града Сомбора; представник Републичког завода за социјалну заштиту; док се очекују и представници Министарства здравља и делегације Европске уније.

За додатне информације можете се обратити на телефон Црвеног крста Србије 0112622121 или 0628801531 (Наташа Тодоровић).