Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Сексуално и родно засновано насиље, едукација едукатора


02.07.2018

У периоду од 22. до 24. јуна у Црвеном крсту Србије одржана је едукација едукатора на тему “Сексуално и родно засновано насиље”. Едукацију су организовали Црвени крст Србије и Међународна федерација Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а присуствовало је 20 учесника из пет Националних друштава. Главни циљ едукације је унапређење знања и вештина запослених и волонтера у Црвеном крсту, а у циљу јачања капацитета, размене искустава и утврђивање стандарда у области сексуалног и родно заснованог насиља, што може допринети изградњи сигурних и отпорних заједница.

Од почетка 2016. године око 180.000 миграната је стигло до Европе углавном кроз Грчку, а делом и преко Италије. Огромна веćина људи дошла је из земаља погођених конфликтом где је насиље дуготрајно и још увек траје, па с тим у вези долази до високог нивоа миграција. Црвени крст пружа подршку и услуге мигрантима, а међу тим услугама су услуге психосоцијалне подршке, али постоји све веćа потреба за овом врстом услуга дуж мигрантске руте. Повеćањем процента жена, деце и младиćа међу мигрантском популацијом расте и потреба за пружањем услуга психосоцијалне подршке.

По подацима огранка организације ХелпАге Интернатионализ Сједињених Америчких Држава, тренутно је широм света више од 65 милиона људи измештено против своје воље, са просечним трајањем оваквог стања од чак 26 година. Ово је рекордан број, увећан за педесет посто због ратова и сукоба у последњих пет година.

Како се миграциона криза наставља, утврђена је потреба за више информација на тему сексуалног и родно заснованог насиља.

Учесници су током тродневног сминара кроз предавања и интерактивни рад научили да препознају сексуално и родно засновано насиље, да буду оснажени и да знају на који начин могу да помогну особи која је преживела сексуално и родно засновано насиље и да схвате колико је важно да знају информације о функиционисању система како би могили особу да упуте.

У кризним ситуацијама постоје посебне групе које су под ризиком. Деца су често под највећим ризиком. Ризици за децу су дефинисани Минималним стандардима за заштиту деце у хуманитарној акцији, укључују: физичко, сексуално и психолошко насиље; занемаривање; повреде; штетне праксе, укључујуćи рани и присилни брак; психосоцијални дистрес и менталне поремеćаје; деца повезана са оружаним снагама или оружаним групама; Дечији рад; и деца без пратње и изолована деца. Статистика из целог света показала је да се ризици са којима се суочавају деца током и након катастрофа могу повеćати, понекад драматично.

Поред тога учесници су сазнали и о групама подповећаним ризиком: старије особе, особе са инвалидитетом и ЛГБТ популација. Како је црвени крст Србије једно од Националних Друштава које имају лидерску улогу у погледу бављења старењем, старијима и њиховим приступом људским правима, један део тренинга бавио се злостављањем старијих особа. Демографске процене су да је између 3 и 5 милиона старијих широм света измештено против своје воље.

Предавачи на овој едукацији били су: Др Јеyа Куласингам, делегат за здравствене програме, Схирин Намиq, делегат за заштиту, род и разноврсност, обоје из Регионалне канцеларије за Европу Међународне федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, и Тина Тинде, Координатор за род и разноврсност Одељења за политике, стратегију и знање Међународне федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Женеви. Део који се односи на злостављање старијих особа обрадили су стручни сарадници Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић и др Милутин Врачевић.