Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Семинар из области менаџмента у давалаштву крви


30.10.2018

У периоду од 24. до 25. октобра 2018. године одржан је семинар из области менаџмента у давалаштву крви у Црвеном крсту Србије који је реализован као резултат вишегодишње подршке Аустријског Црвеног крста промоцији, регрутовању и задржавању давалаца при Црвеном крсту у Србији.

Програм семинара је настао као резултат пројекта DOMAIN (Donor Management in Europe)  ког је сертификовала Европска Унија кроз мрежу за Јавно здравље Југоисточне Европе.

Предавачи су били Ларс Еберхарт, шеф одељења за менаџмент давалаца крви  Аустријског Црвеног крста као и аутор овог концепта  проф. др Вим де Корт, професор на Медицинском факултету у Амстердаму, из Холандије. Професор Де Корт је и коаутор приручника који је настао као потреба да се идентификују добре праксе у менаџменту у давалаштву крви у Европи, а сам пројекат ДОМАИН је обухватио је водиче добре праксе у промоцији, регрутовању и задржавању давалаца крви у Европи. Од 2010. године до данас, овај семинар су похађали стручњаци  из 18 Европских земаља али и из  Каира (Египат)  Минијаполиса (САД),  Исламабада (Пакистан) док су њени делови су презентовани широм света,  с обзиром на то да су, како аутор наводи „механизми менаџмента у давалаштву крви универзални“.

У раду дводневног семинара учествовало је 40 секретара и сарадника из организација Црвеног крста у Србији.