Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Сећање на Соферино


24.06.2020

И после више од од 160 година нека сећања још увек не бледе, а победа човечности над људским патњама се слави. То се дешава и 24. јуна ове године када Црвени крст и Црвени полумесец обележавају сећање на битку код Солферина када је рођена идеја о нашем покрету. Оснивач покрета стигао је на бојно поље где су без помоћи умирали војници обе зараћене стране у стравичним мукама без икакве помоћи. То сећање на људску патњу било је толико јако да је оно било довољно да се људи на свим меридијанима уједине у идеји да човек мора бити у центру бриге другог човека, без обзира на све разлике.

У време епидемије корона вируса када готово сви људи на планети пате због ове болести обележава се и овај догађај. Само је људска патња вечна и непревазиђена појава. Ове године нема великог окупљања младих из целог света на месту рађања Покерета Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Захваљујући новим технологијама свако ће моћи да присуствује виртуелно догађају. Ипак, највредније је свакако сећање волонтера Црвеног крста Србије који су прошле године били на том месту.

„Прошле године, био сам почаствован да учествујем на скупу младих Црвеног крста и Црвеног полумесеца поводом стогодишњице формирања омладине Црвеног крста, где су нам представили свој план за наредних десет година рада.

Имао сам прилике да упознам пуно феноменалних волонтера из различитих крајева света, да се са њима спријатељим и поделимо искуства из наших националних друштава.

Било је незаборавно искуство чути од осталих како они доживљавају друштво Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Подсетило ме је зашто са поносом представљам Црвени крст Србије, сећа се Стефан Лазаревић, волонтер Црвеног крста Старог Града.

„Учествовала сам у Међународном сусрету младих у Солферину у организацији Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, као један од три представника Црвеног крста Србије. Током сусрета учествовали смо у интерактивним радионицама најразличитијих садржаја, предвиђеним да представе Стратегију 2030. и подстакну на даљи ангажман у организацији, како на локалном, тако и на глобалном плану. Поред значаја који овај скуп има за саму организацију, мислим да је неизмерљив његов значај за сваког од учесника појединачно – већина нас је први пут имала прилику да учествује у догађају таквих размера и упозна људе из свих делова света, да сагледа величину Покрета на једном месту и у једном, краћем, временском периоду. За Солферино ме данас везује сећање на дружења и сјајне људе које сам имала прилику да упознам, наше разговоре на теме од глобалног значаја, упознавање са другим културама, мисао да је Црвени крст наш заједнички дом и идеја која је владала у свом пуном сјају – Tutti Fratelli! Када разговарам са осталим учесницима овог скупа, схватам да сви делимо осећање неизмерне захвалности, како својим организацијама које су нам указале поверење, тако и Црвеном крсту Италије, чији су запослени и волонтери дали све од себе да Солферино буде једно незаборавно искуство за сваког од нас“, сећа се данас Јелена Жарковић, волонтер Црвеног крста Руме.

Сећање на Соферино и на живот током пандемије трајаће и даље, а надамо се да ће млади волонтери Црвеног крста и Црвеног полумесеца следеће године имати прилику да виртуелно дружење замене правим, личним упознавањем уживо.