Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Симпозијум о психологији криза, катастрофа и траума


20.10.2021

Европска Федерација друштава психолога (EFPA), Друштво психолога Србије и Београдски универзитет организовали су 15. октобра он-лајн симпозијум о психологији криза, катастрофа и траума под називом „Лекције научене из европских земаља, о психолошкој првој помоћи, јачању психолошке отпорности, недавном развоју и последицама КОВИД-19“. Наташа Тодоровић, психолошкиња и стручна сарадница Црвеног крста Србије је на позив EFPA-е представила пројекте које Црвени крст Србије спроводио од почетка КОВИД-19 кризе и које још увек спроводи. Посебно је истакла да су активности Црвеног крста усмерене на помоћ угроженом становништву које живи у отежаним условима живота, а у времену кризе повећава се ризик од стигме, дискриминације и насиља.

Кад год се десе несреће, катастрофе и оружани сукоби, када дође до економске кризе, избеглиштва и када људи губе своје рођаке и пријатеље, домове и средства за живот, емотивна бол, туга, бес и фрустрација постају део тих губитака. Ангажовањем у тим ситуацијама, поред спасавања живота, запослени и волонтери Црвеног крста Србије стављају нагласак и на заштиту и унапређење менталног здравља, јачањем отпорности појединца, породице и заједнице. Пружање психолошке прве помоћи и психосоцијалне подршке у таквим условима увек одражава основне принципе и вредности Црвеног крста. Црвени крст Србије је посебну пажњу током ове кризе посветио пружању психолошке прве помоћи и психосоцијалној подршци водећи рачуна да свима буде доступна и онима који користе телефон као и онима који користе модерне технологије преко апликације “Разговарајмо”, водећи рачуна да нико не буде заборављен. Да би се пружила ова услуга запослени и волонтери у Црвеном крсту Србије имају континуиране едукације од стране психолога, као и супервизије.

Вођен искуствима током првог таласа пандемије, Црвени крст Србије је креирао пројекат „Јачање отпорности старијих особа и особа са инвалидитетом током КОВИД-19 и будућих криза“, који финансирају Европска унија и Аустријска развојна агенција, а једна од компоненти је управо ментално здравље. У оквиру пројекта постоји 30 регионалних центара за пружање психолошке прве помоћи и психосоцијалне подршке на даљину.

Већина корисника је у почетку звала због недостатка јасних информација и повезаних страхова и неизвесности:

  • Епидемија, праћена „инфодемијом“, донела је са собом разне гласине, дезинформације и сумње
  • То је заузврат изазвало различите психолошке проблеме код многих особа: анксиозност, страх, стрес
  • Волонтери Црвеног крста су обучени и упућени да пруже тачне, проверене и јасне информације, као и психолошку прву помоћ.