Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Слике свакодневице


02.06.2018

На узвишици, четири километра од центра града, одакле панорамски пуца поглед на Пирот у прихватном центру живот дели 95 Авганистанаца, Ирачана, Иранаца и Пакистанаца. То су углавном породични људи, тако да је међу њима и 47 деце. Време је рамазана, а и температура од преко 30 степени, учинило је да око центра нема пуно људи. Хлад је тешко наћи, као и наду да ће мигрански живот ускоро  скрасити на некој жељеној адреси у Европи. Испред кампа вртаче са земљом, где се гаји поврће и цвеће, да се нечим испуни дан. Мигранти већ разумеју српски, а њихова деца га и говоре. Деца похађају школу, 4 основне и две средње у Пироту. За оне мање неко од донатора је поставио и тобогане.

Црвени крст Пирота у минут свакога дана доноси оброке. И тако свакога дана, више пута дневно. Формира се ред и кувани оброк се брзо подели у трпезарији. Неко узима само за себе, али углавном за целу породицу. Ко не пости, једе у трпезарији, а остали ће оброк сачувати за касније, када Сунце зађе, како њихова вера и налаже.

Авганистанац Ахвад Заки Наикзад /39 година/ помаже да се оброк брзо и тачно подели. Он је у Србији 16 месеци. Његова девојчица је у Пироту пошла у први разред и може да прати наставу  у школи.  Породица Ахвада путовала је до Србије више од годину дана. Исповест као за филм, бежање, скривање, различити трговци људском муком... Родитељи и остатак фамилије су још увек у Авганистану, а он се са женом и кћерком упутио на опасан пут верујући да заслужује  бољи живот .

Црвени крст Пирота је од почетка мигрантске кризе поделио 317.869 различитих следовања хране (супа, чајева, куваних оброка  и сувих оброка) мигрантима који су боравили у овм граду. Црвени крст Србије је од јуна 2015. када су први мигранти почели да долазе у нашу  земљу поделио према  утврђеним критеријумима 3.136.457 следовања помоћи мигрантима.