Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

СОЦИЈАЛНА инклузија миграната: истраживање ставова према миграцијама и препоруке за смањење дискриминације


24.06.2020

У уторак 23. јуна 2020. године у Медија центру представљени су резултати истраживања под називом "Социјална инклузија миграната: истраживање ставова према миграцијама и препоруке за смањење дискриминације”. Истраживање је спровео Црвени крст Србије у партнерству са PIN – Psychosocial Innovation Network а уз финансијску подршку Међународне федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца и Норвешког Црвеног крста.

На конференцији су говорили генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, Даврон Мукхамадиев, Међународна федерација Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (IFRC), Јована Бјекић, доктор психолошких наука, Универзитет у Београду, Псyцхосоциал Инноватион Нетwорк Psychosocial Innovation Network (PIN) и Наташа Тодоровић, дипломирани психолог, Црвени крст Србије.

Генерални секретар Црвеног крста Србије  Љубомир Миладиновић истакао је да је Црвени крст Србије у оквиру своје мисије у служби хуманости и током година постојања ми пружамо подршку и помоћ посебно угроженим категоријама становништва као и свим онима људима који се налазе у ризику од сиромаштва, који се налазе далеко од своје куће и од своје породице, који живе у неизвесности. Сведоци смо да су неки од тих људи бежећи од конфликта и рата остали и без крова над главом, без својих најмилијих.

Овом конференцијом ми смо уједно желели да обележимо Светски дан избеглица 20 јун и тиме дамо свој допринос унапређењу положаја миграната у Србији, као и да подсетимо да је Црвени крст Србије увек био пример хуманости у збрињавању избеглица поштујући конвенције и међународне законе и стандарде од свог оснивања 1876. године, па све до данас.

Представник Међународне федерације Друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца др Даврон Мукхамадиев истакао је значај рада Црвеног крста Србије на овом пољу.

Јована Бјекић из Псyцхосоциал Инноватион Нетwорк представила је резултате истраживања у коме је учествовало 304 испитаника из шест општина у Србији. Укупно 61% испитаника који су учествовали у истраживању сматра да људи треба да имају право да избегну у друге земље, укључујући и Србију, како би побегли од рата и прогона, а (53%) испитаних сматра да људи треба да имају право да се преселе у другу земљу, укључујући Србију из економских разлога – тј. како би себи обезбедили бољи живот.

Четвртина испитаника сматра да мигрантима треба омогућити да остану у Србији, уколико то желе, али да у томе не треба да им се пружа помоћ, док петина испитаника залаже се за политику затворених граница, односно да треба обезбедити границе те онемогућити мигранте да улазе у Србију.

Наташа Тодоровић стручна сарадница у Црвеном крсту Србије представила је препоруке које се односе на унапређење социјалне укључености избеглица и миграната и начине како кроз глобалну мрежу Црвени крст може да помогне у заговарању И смањењу дискриминације.  У сваком случају потребно је у свакој држави на мигрантској рути интензивно радити на информисању грађана о Конвенцијама Уједињених нација које гарантују поштовање људских права и обавезе које су државе преузеле о поступању према мигрантима. Потребно је такође повећати информисаност и знање грађана о томе шта је дискриминација, на које начине се она испољава, како је препознати и које мере држава предузима како би се дискриминација смањила. Уједно треба радити на едукацији и миграната и домаћег становништва на тему културне медијације и интеркултуралног разумевања.

http://www.mc.rs/socijalna-inkluzija-migranata-istrazivanje-stavova.4.html?eventId=11352