Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Социјална укљученост старијих особа кроз екологију


17.07.2019

Студенти новинарства на семинару Црвеног крста

Црвени крст Србије наставља са пројектима који се тичу социјалног укључивања старијих особа у Србији па је у оквиру активности Црвеног крста Савски венац у сарадњи са удружењем РЕдефинисање организовао радионицу, која је у оквиру пројекта KNIToMANIA омогућила старијим особама да науче технику хеклања искоришћених пластичних кеса и тиме заузму активније учешће у покушају да се начине позитивне еколошке промене у друштву.

Током трајања радионице, учесници су научили како да припреме пластичне кесе за прављење клупка, касније и да направе клупко док је као последњи корак био приказан процес хеклања истих. Ова јединствена техника рада је веома корисна јер се искоришћава један део материјала који је тешко рециклирати док се хеклањем кесе добијају производи који могу имати практичну примену у свакодневном животу. Поред тога, хеклање може имати и бенефите са медицинске и социјалне стране за онога који то ради. Радионици се придружила и литерарна секција у којој старије особе са другима деле радове које су саме написале.

Овакав вид активности је и у складу са Циљевима одрживог развоја, односно, циљем број 13. који се односи на заштита животне средине и екологију, циљем број 4. који се односи на учење нових вештина и циљем број 8. који се односи на социјално предузетништво. Пројекат је подржан у оквиру националног пројекта „Твоје место у Србији“ који се спроводи уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID) и удружења ORCA.