Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Спроведена акција добровољног давања крви - комеморативно обележавање 11. септембра


09.09.2022

Данас су у знак сећања на невине жртве терористичког напада 11. септембра 2001. године Црвени крст Србије и амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду организовали акцију добровољног давања крви у просторијама Црвеног крст Србије.

У акцију су се укључили, донирајући крв и позивајући све грађане који имају више од 18 година да учине исто, Њ.Е. заменик амбасадора САД господин Џон Гинкел, државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек, главнокомандујући Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Херис, као и начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић,  али и сарадници амбасаде, запослени у Црвеном крсту Србије и грађани.

Одржана је конференција за штампу на којој су се грађанима обратили генерални секретар Црвеног крста Србије, господин Љубомир Миладиновић, Њ.Е. заменик амбасадора САД господин Џон Гинкел, и државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

Њ.Е. заменик амбасадора САД господин Џон Гинкел посетио је и Спомен собу Црвеног крста Србије и уписао се у књигу утисака.

Током акције која је трајала од 10:00 до 16:00,  крв је понудило 34 грађана, а прикупљено је 27 јединица крви.

Акцију су подржали волонтери „Клубова 25“ Црвеног крста Стари град, Панчево и Краљево а крв је прикупљао Институт за трансфузију крви Србије.

Ова акција, која се одржава већ дванаест година заредом, представља прилику да се допринесе одржавању резерви крви у систему здравствене заштите у Србији и уједно да се подсети на жртве тероризма.