Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ И СУЗБИЈАЊА ТРГОВИНЕ ЉУДИМА


26.02.2018

У  циљу  информисања о актуелностима од значаја за рад Црвеног крста  у области превенције и борбе против трговине људима одржан је координативни састанак 26.фебруара 2108. Током састанка су разматране две теме:

  • спровођење и праћење Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017 – 2022 и
  • представљања новог едукативног материјала и нових модула  рада са децом и младима који су настали услед потребе брзог и адекватног одговора на потребу информисања избеглица и миграната о трговини људима као опасности која их веома угрожава на њиховом путу а показали су се као веома корисни и у раду са децом и омладином домаће популације становништва. Овим је још једном потврђено  да вршњачка едукација једнако добро допире до деце и младих припадника свих група па и оних  потенцијално рањивих  попут штићеника домова за незбринуту децу, корисника народних кухиња Црвеног крста, избеглица и миграната.

Састанак је отворила и о достигнућима Програма током претходне године говорила Весна Миленовић, генерални секретар. О ангажовању Црвеног крста Србије као делу организованог одговора Републике Србије на хуманитарне изазове мигрантске кризе учеснике је упутио Љубомир Миладиновић, руководилац Службе за међународну сарадњу. Стратегију превенције и сузбијања трговине људима презентовао је Митар Ђурашковић, руководилац Канцеларије за координацију активности у борби против трговине људима, Министарство унутрашњих послова. Рад је завршен поделом новог едукативног материјала који су претходно учесницима представили тренери у Програму.

Састанку су присуствовали и у раду учествовали представници Организација Црвеног крста Војводине, Косова и Метохије, Београда и Организација Црвеног крста у  градовима и општинама Аранђеловац, Бујановац, Ваљево, Власотинце, Вождовац, Врање, Гаџин Хан, Горњи Милановац, Звездара, Зрењанин, Ивањица, Ириг, Ковин, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Лозница, Мионица, Неготин, Нови Сад, Обреновац,  Палилула, Панчево, Параћин, Прокупље, Раковица, Сомбор, Сремска Митровица, Стари Град, Суботица, Ћићевац, Ужице, Шабац, Шид, чији тренери активно учествују у реализацији активности Програма борбе против трговине људима.