Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Студенти новинарства на семинару Црвеног крста


16.07.2019

Семинар о међународном хуманитарном праву и превенцији трговине људима за студенте новинарства Факултета политичких наука одржан је на Златибору од 8. до 11. јула 2019. године у организацији Црвеног крста Србије.

Кроз бројне презентације, видео клипове и радионице, учесници су дискутовали и о томе какву улогу медији имају у извештавању о мигрантској кризи, злоупотреби деце у рату и жртвама трговине људима.

Током семинара студенти су се упознали са појмом Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца и његовим саставним деловима, као и са активностима и програмима које Црвени крст Србије спроводи.

Део предавања посвећен је мигрантској кризи и правним, економским и безбедносним изазовима са којима се, у покушају да реше овај проблем, суочавају бројне европске државе, укључујући и Србију.

О институционалној борби против трговине људима говорио је национални координатор за ову област Митар Ђурашковић.

Своја дугогодишња искуства у раду са жртвама трговине људима са учесницима је поделила представница невладине организације Атина Јелена Хрњак.

У разговору са њом, студенти су дискутовали о томе како на правилан начин треба извештавати о овако деликатним темама, који су мотиви писања новинара о жртвама трафикинга, као и о последицама које жртве трпе услед неадекватног приступа медија.