Симина 19, 11000 Београд, Србија; // телефон:+381 11 30 32 125; факс:+381 11 263 43 48;
      

Трећа седница Савета Владе за питања старења и старости


04.11.2018

У уторак 30. октобра одржана је трећа седница Савета Владе за питања старења и старости. Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику која координира овим Саветом проф. др Славица Ђукић Дејановић је присутне известила о активностима које су спроведене током 1. октобра Међународног дана старијих и закључено је да је широм Србије било различитих активности које са једне стране промовишу позитивну слику о старењу и старости, а са друге стране промовишу јачање међугенерацијске солидарности. Такође је најављена и израда сајта Савета и сви чланови ће бити у могућности да предложе будући изгледа сајта.

Након тога директор Републичког завода за социјалну заштиту је информисао чланове Савета о Закону о социјалној заштити и о будућим изменама и на који начин он може да побољша положај старијих и шта је то што треба још да се унапреди.

Лиљана Секулић из Републичког завода за статистику представила је извештај о демографском профилу старијег становништва Србије и паралела са подацима из 2011. године показала је да је 19, 6% становника Србије старије од 65 година, а просечна старост становника Србије је 43 године. Најстарија општина у Србији је Црна Трава где је просечна старост становника 55,1 година.

Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије обавестила је чланове Савета Владе о досадашњој реализацији пројеката «Иницијатива за социјално укључивање старијих особа» и позвала је чланове да узму учешће у завршној конференцији пројекта која ће се одржати у децембру месецу у Београду.

И на крају је Мирослава Матић, старија волонтерка из Крагујевца говорила о обележавању 1.октобра Међународног дана старијих у Уједињеним нацијама у Њујорку где је говорила као панелиста о људским правима старијих. На крају је договорено да се направи план рада Савета за наредни период.